Vårtsvinet är 136 gånger 54 centimeter stort och har målats med mörkröd ockra, enligt en studie som publiceras i tidskriften Advanced Sciences. Bredvid målningen finns två handavtryck och delar av vad som tycks vara två andra, endast delvis bevarade, vårtsvin.
– Svinet tycks beskåda en strid eller social interaktion mellan två andra vårtsvin, säger Adam Brumm, en av studiens upphovsmakare.
Fyndet gjordes på ön Sulawesi och utgör också det tidigast daterade beviset för mänskliga bosättningar i regionen. Grottan ligger i en dalgång som omges av kalkstensklippor.
Målningen upptäcktes 2017 och kalkspat som hittades på den kunde dateras till åtminstone för 45 500 år sedan. Själva målningen kan vara ännu äldre.
– Människorna som gjorde den var helt moderna. De var precis som oss, de hade all förmåga och alla verktyg som krävs för att göra vilken målning de ville, säger en annan av forskarna, Maxime Aubert.
Forskarlaget har tidigare upptäckt en 43 900 år gammal grottmålning på Sulawesi. En förhoppning är att dessa forntida spår ska kunna visa hur och när människor tog sig till Australien, där man vet att det fanns bosättningar för minst 65 000 år sedan.