Virusrekord i Tyskland – nya krav på lockdown

För tredje dagen i rad noterar Tyskland rekordhöga coronasiffror. Fredagens mörka toppnoteringar gäller både dödsfall och nya smittade. Nu kräver ministrar och delstatsledare omedelbara krafttag.

Munskyddsklädda Frankfurtbor trängs i tunnelbanan. Arkivbild.

Munskyddsklädda Frankfurtbor trängs i tunnelbanan. Arkivbild.

Foto: Michael Probst/AP/TT

Vetenskap & teknologi2020-12-11 07:25

Veckans coronarapportering har varit bister läsning i Tyskland, ett av de länder i Europa som lyckades bäst med att tackla den första virusvågen i våras.

Högstanoteringarna har avlöst varandra – i onsdags noterade smittskyddsmyndigheten RKI den högsta dygnssiffran för antalet döda sedan pandemin bröt ut, i torsdags var det antalet nya fall på ett dygn. Nu båda delarna. Med 598 nya dödsfall och 29 875 nya fall går tyskarna som många andra européer mörka tider till mötes, även i bildlig bemärkelse.

I vården är läget ansträngt, trots en andel iva-platser och sjukhussängar i förhållande till befolkning i den absoluta världstoppen.

– I Tyskland pratar vi ofta om lediga iva-platser, vilket enligt min mening ger fel bild, säger Berlinsjukhuset Charités ordförande Heyo Kroemer till nyhetsmagasinet Tagesthemen, och varnar för brist på både personal och materiel.

Vill trycka ned smittan

I ljuset av den nya verkligheten har ledande tyska politiker i veckan turats om att presentera lösningar för att trycka tillbaka smittan.

I onsdags vädjade den kristdemokratiska förbundskanslern Angela Merkel tyskarna i en känslosam appell till befolkningen att göra allt för att bromsa spridningen, och varnade för att julen 2020 annars kan bli den sista med mor- och farföräldrarna. Dagen därpå meddelade Berlins socialdemokratiske borgmästare Michael Müller att styret i huvudstaden kommer att lägga fram en lockdownplan med bland annat stängda butiker och längre jullov för skolelever. Förslaget måste dock klubbas i Berlins representanthus, stadsstatens parlament, innan det kan träda i kraft.

Ministrar: Lockdown nu

Inrikesminister Horst Seehofer vill gå fortare fram.

– Den enda möjligheten att ta kontroll över situationen är en lockdown, som måste komma till stånd genast, säger han till Der Spiegel.

– Om vi väntar till jul kommer vi att behöva kämpa med de här höga siffrorna (smittade och döda) i flera månader, fortsätter han.

Ministerkollegan Peter Altmaier på näringsdepartementet uttrycker en liknande åsikt, och vill se "en lockdown som i princip liknar den tidigare i år", säger han på en videopresskonferens.

"Grotesk" hantering

Från högerpopulistiska Alternativ för Tyskland (AFD) hörs andra tongångar. Partiets gruppledare Alice Weidel anklagar Merkel för en "ogenomtänkt och grotesk" hantering av pandemin, bland annat genom ett påstått "inspärrande" av medborgarna.

Tyskland klarade sig förhållandevis lindrigt genom pandemins första fas i våras, men under hösten har smittan skjutit i höjden, och med den även dödstalen.

På söndag ska Merkel och delstaternas ledare diskutera vilka åtgärder som ska vidtas. Inför det mötet har flera av de senare uttalat sig till stöd för hårda, rikstäckande restriktioner, däribland den potentielle Merkel-efterträdaren Armin Laschet i Tysklands folkrikaste förbundsland Nordrhein-Westfalen.

I Baden-Württemberg i sydvästra Tyskland råder från och med lördag utegångsförbud mellan åtta på kvällen och fem på morgonen, med ett fåtal undantag, samtidigt som befolkningen uppmanas att hålla sig inne även dagtid. Även i grannstaten Bayern gäller en form av utegångsförbud sedan i onsdags.

Fakta: Coronaläget i Tyskland

Tyskland, med 83 miljoner invånare, klarade sig i jämförelse med de flesta europeiska länder relativt bra under coronapandemins första fas i våras.

Under hösten har situationen dock förvärrats avsevärt, med hittills sammanlagt nära 1,3 miljoner bekräftade fall och snart 21 000 döda.

Källa: Robert-Koch-Institut

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!