Vikingaskatter upptäckta i Danmark

Två vikingaskatter – daterade till runt år 980 –har hittats på Jylland i Danmark. Fyndet har gjorts i närheten av Harald Blåtands vikingaborg Fyrkat och består av uppemot 300 silverbitar – varav 50 är hela mynt av danskt, arabiskt och tyskt ursprung.

Fynden, mynt och silverbitar, visade sig komma från två vikingaskatter begravda några meter från varandra.

Fynden, mynt och silverbitar, visade sig komma från två vikingaskatter begravda några meter från varandra.

Foto: Nordjyske Museer

Vetenskap2023-04-20 03:34

Silverbitarna ska troligtvis ha fungerat som betalning utifrån vikt, uppger Nordjyske Museer i ett pressutskick. De danska mynten ska vara så kallade korsmynt som slagits under kung Harald Blåtands tid.

Upptäckten ska ha gjorts i höstas av medlemmar i Nordjysk Detektorforening vid en åker åtta kilometer från Fyrkat.

De båda skatterna ska ha hittats mindre än 50 meter ifrån varandra. På grund av att marken har brukats i nutid har skatterna spridits på ett större område.

Harald Blåtand, som kan ha fått sitt namn av en tand som av allt att döma var blåaktig, sannolikt död, räknas som en av de stora kungarna i Skandinavien. Han styrde ett välde med centrum i Jelling på Jylland som under hans tid expanderade söderut, norrut och österut och som 970 omfattade även östra Danmark, delar av Skåne, Halland och södra Norge. Harald Blåtand blev en av de sista vikingakungarna. Vikingatiden anses officiellt ha tagit slut år 1066.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!