75 personer anklagas för terrorism i Vietnam

Den vietnamesiska polisen anklagar 75 personer för terrorism efter en skottlossning tidigare i juni. Nio personer dödades i attacken.

Regionen Centrala högländerna betraktas som ett känsligt område för den auktoritära regeringen. Arkivbild.

Regionen Centrala högländerna betraktas som ett känsligt område för den auktoritära regeringen. Arkivbild.

Foto: Vietnam News Agency/AP/TT

Vietnam2023-06-23 15:37

"Det var en terrorhandling mot folkets administration, som orsakade allvarliga konsekvenser", säger Ministeriet för allmän säkerhet, som ansvarar för landets säkerhet, i ett uttalande.

Åtta andra personer anklagas för att ha skyddat de misstänkta.

Attacken inträffade den 11 juni tidigt på morgonen, när en grupp på motorcyklar beväpnade med skjutvapen bland annat attackerade poliskontoren i Cu Kuin distriktet i Dak Lak-provinsen i södra Vietnam.

Totalt dödades nio personer, bland annat fyra poliser, två lokala representanter och tre civila.

Enligt Ministeriet för allmän säkerhet har polisen bevis om att de misstänkta fick hjälp från "utländska individer och organisationer".

Regionen Centrala högländerna – där attacken inträffade – är befolkad av många olika etniska grupper. Regionen betraktas som ett känsligt område för den vietnamesiska regeringen.

Förra veckan beordrade Kambodjas ledare Hun Sen sina väpnade styrkor att söka igenom gränsbyar efter misstänkta för skjutningarna.

I Vietnam riskerar de som döms för terrorism dödsstraff.

Vapenvåld i landet är dock ovanligt. Det är olagligt för landets medborgare att äga vapen och den svarta marknaden för vapen uppges vara begränsad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!