WHO håller expertmöte om apkoppor

Antalet fall av apkoppor fortsätter att öka i snabb takt och WHO:s experter har än en gång samlats för att bedöma om utbrottet ska klassas som en global hälsokris.

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild

Foto: Salvatore Di Nolfi/AP/TT

WHO2022-07-21 18:14

Enligt den senaste uppskattningen från den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC är nästan 15 400 fall av apkoppor rapporterade från 71 länder.

När expertmötet inleddes på torsdagen sade WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus att det är oroande att ytterligare sex länder har rapporterat sina första fall den senaste veckan.

Den 23 juni möttes WHO:s expertkommitté för att bedöma läget. Slutsatsen då var att läget inte var så allvarligt att det motiverade att utbrottet klassas som ett internationellt hot mot människors hälsa, Världshälsoorganisationens högsta varningsnivå.

Det är oklart när det nya expertmötet väntas leverera sina slutsatser.

Fram till maj i år hade apkoppor såvitt känt aldrig orsakat stora utbrott utanför delar av centrala och västra Afrika, där sjukdomen har funnits i årtionden. Men sedan dess har allt fler fall rapporterats.

Av de rapporterade fallen utgörs 98 procent av män som har sex med män, sade Rosamund Lewis, som leder WHO:s arbete med att bekämpa apkoppor, vid en pressträff i onsdags. De flesta fall rapporteras i större städer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!