Riksdagsledamot om gränsstängning: Arrogant

Bornholm drabbas hårt av den svenska stängningen av gränsen mot Danmark. Öresundsregionens invånare har blivit arrogant behandlade, anser riksdagsledamot Niels Paarup-Petersen (C).

Mellan Ystad i Sverige och Rönne på Bornholm, Danmark kan man vanligtvis åka färja. Arkivbild.

Mellan Ystad i Sverige och Rönne på Bornholm, Danmark kan man vanligtvis åka färja. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ystad2020-12-22 12:30

– Det kan inte vara en överraskning att det finns en dansk ö söder om Sverige dit man åker färja från Ystad, säger han.

Bornholms borgmästare pratar om ett kaotiskt läge när färjerutten från Rönne på Bornholm till Ystad plötsligt skurits av och Danmarks transportminister har vänt sig till den svenska regeringen för att hitta en lösning.

– Jag har nu på morgonen skrivit till min svenska ministerkollega med en uppmaning om att man omprövar, säger Benny Engelbrecht (S) till danska TV2.

På Bornholm är det nu många som befarar att de inte kan träffa familjemedlemmar i andra delar av Danmark för att fira jul. De extra färjeavgångar som satts in mellan Rönne och Køge på Själland blev omedelbart utsålda på måndagskvällen, enligt Bornholmslinjens presschef Jesper Maack.

"Ganska skakade"

– Vi är ganska skakade på Bornholm. Det är två dagar till jul och det här påverkar många människors möjlighet att ta sig fram och tillbaka, säger hon till DR.

– Det är otroligt kaotiskt. Det här är en av de tider på året då flest människor åker hem till sina föräldrar på Bornholm.

Sverige införde inreseförbudet från Danmark med hänvisning till att en ny variant av coronaviruset upptäckts i landet. Detta kan den svenska riksdagsmannen Niels Paarup-Petersen (C) i och för sig ha förståelse för, men beslutet borde ha varit mer genomtänkt, anser han.

– Det finns svenska medborgare som har barn med danskar, barn som inte är svenska medborgare. De vet nu inte om de får ta med sig sina barn hem till Sverige, säger han.

"Ta sig i kragen"

Hans slutsats är att beslutet har fattats av personer som inte har någon insikt i hur det är att leva i en gränsregion.

– Regeringen måste ta sig i kragen och ge tydliga besked och man måste kontakta den danska transportministern för att hitta en lösning för Bornholm, säger han till TT.

Även föreningen Danske torpare vänder sig i ett brev direkt till den svenska regeringen, rapporterar SVT Nyheter Skåne. Många hade tänkt sig att fira jul i Sverige och är besvikna. Ordförande Kim Høgh har förståelse för att Sverige vill stoppa smittspridningen.

– Men jag förstår inte att vi som har fritidshus inte får ett undantag, säger han till SVT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om