Zimbabwe: Tusentals anslöt till oppositionsmöte

–Vi börjar om på nytt. Vi startar från noll. Det här är ett helt nytt parti, ropade Nelson Chamisa till de tusentals anhängare som deltog i söndagens valmöte i Zimbabwes huvudstad Harare.Partiet har just bildats för att utmana Zanu-PF om makten i det afrikanska landet.

Tusentals anhängare till Zimbabwes främste oppositionsledare Nelson Chamisa och hans nybildade parti CCC deltog i ett valmöte i huvudstaden Harare på söndagen.

Tusentals anhängare till Zimbabwes främste oppositionsledare Nelson Chamisa och hans nybildade parti CCC deltog i ett valmöte i huvudstaden Harare på söndagen.

Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP/TT

Zimbabwe2022-02-20 01:06

Det nya partiet heter Medborgarkoalitionen för förändring (CCC) grundades i början av året genom en ombildning av stora delar av det tidigare ledande oppositionspartiet Rörelsen för demokratisk förändring (MDC).

I lördags greps minst 80 av CCC:s representanter när de var ute och knackade dörr i staden Masvingo, cirka 30 mil söder om Harare.

– De bedrev valrörelse. Det är oklart vad de anklagas för, säger CCC:s talesperson Fadzayi Mahere.

Det politiskt skakiga Zimbabwe ska hålla fyllnadsval den 26 mars. Det är 130 parlaments- och rådsplatser som står på spel och valen ses till stor del som ett test inför nästa års allmänna val.

Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa sade förra veckan vid ett valmöte för regerande Zanu-PF att inget oppositionsparti kommer att leda Zimbabwe inom överskådlig framtid.

Även tidigare under den gångna veckan har flera gripanden av oppositionspartiets medlemmar rapporterats, inklusive den vice partiledaren Tendai Biti som frihetsberövades under ett antal timmar.

Nelson Chamisa, som tidigare ledde MDC, är nu ledare för CCC. Tendai Biti har tidigare bland annat varit generalsekreterare i MDC och under en period landets finansminister.

I presidentvalet 2018 segrade Zanu-PF:s Emmerson Mnangagwa över Nelson Chamisa. Men Mnangagwas seger är omtvistad och valresultatet misstänks av många för att ha varit riggat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!