10 myter om vaccinet – har du gått på någon av dem?

Nyligen påbörjades vaccineringen mot covid-19 i Sverige och i takt med det har det även börjat cirkulera en rad rykten och missuppfattningar inte minst på sociala medier. Därför går nu Läkemedelsverket ut med ett förtydligande kring vaccinet och förhoppningen är att kunna underlätta ett välgrundat beslut för de som känner tvekan inför vaccination. Här är några falska påståenden som förekommer.

Läkemedelsverket larmar om att det förekommer många myter kring coronavaccinet.

Läkemedelsverket larmar om att det förekommer många myter kring coronavaccinet.

Foto: Sune Johansson

Vacciner2021-02-06 16:00

1) Det är mindre riskfyllt att genomgå en smittsam sjukdom än att ta vaccin.

Kommentar: Det stämmer inte. Det innebär tvärtom större risker att genomgå en smittsam sjukdom än att ta vaccin. Många infektionssjukdomar kan orsaka långvariga medicinska besvär. Covid-19 är dessutom en allvarlig och oberäknelig sjukdom och nyttan med att vaccinera sig är mycket större än risken att drabbas av en allvarlig biverkning.

2) Det är bättre att stärka immunförsvaret än att vaccinera sig mot corona. 

Kommentar: Det stämmer inte. Ett bra immunförsvar kan hjälpa kroppen att stå emot infektioner som vi utsätts för. Om man saknar immunitet och smittas av till exempel mässling kommer man att insjukna, oavsett hur bra immunförsvar man har. Vaccination är det bästa och säkraste sättet att skydda sig mot smittsamma sjukdomar.

3) Coronavaccinerna ger inte tillräckligt bra skydd mot sjukdomen. 

Kommentar: Det stämmer inte. De vaccin mot covid-19 som är godkända och idag finns att tillgå i Sverige har visat en god skyddseffekt. Generellt finns mycket omfattande och historisk kunskap om nyttan av vaccinering mot allvarliga infektionssjukdomar.

4) D-vitamin och klorokinfosfat fungera rsom behandling mot corona. 

Kommentar: Det stämmer inte. Det finns inga vetenskapliga belägg för att varken D-vitamin eller klorokinfosfat ska användas i behandling av covid-19. Klorokinfosfat kan dessutom ge allvarliga biverkningar. Varken D-vitamin eller klorokinfosfat har heller visat sig ha någon förebyggande effekt på covid-19.

5) Vaccin kan generellt leda till autism. 

Kommentar: Det stämmer inte. Den initiala studie som påstod detta om vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund har visat sig vara förfalskad. Världshälsoorganisationen (WHO) har också utrett frågan. Det finns inte heller någon koppling till dagens coronavaccin.

6) Vaccinet kan leda till sterilitet. 

Kommentar: Det stämmer inte. Det finns inget som tyder på att vaccinerna påverkar vare sig kvinnors eller mäns fertilitet.

7) Vaccinet kan ändra ditt DNA. 

Kommentar: Det stämmer inte. Mänskliga celler kan inte omvandla RNA till DNA. Vaccinets RNA bryts dessutom ner mycket snabbt i kroppen. 

8) Vaccinet skulle innehålla ett mikrochip för övervakning. 

Kommentar: Det stämmer inte. Det finns inga vacciner som innehåller mikrochip eller någon annan övervakningsteknik. Sådan teknik används heller inte i något av vaccinerna mot covid-19.

9) Coronavaccinerna kan innehålla farliga ämnen som hålls hemliga. 

Kommentar: Det stämmer inte. Det finns inget dolt eller hemligt innehåll i vaccinerna. Deras innehåll finns beskrivet i produktresumén och bipacksedeln, som finns publicerade på Läkemedelsverkets webbplats. Tillverkningen av läkemedel och vacciner är föremål för inspektioner av läkemedelsmyndigheterna.

10) Man kan få covid-19 av vaccinet.

Kommentar: Det stämmer inte. Vaccinerna innehåller inte ett fungerande virus och därmed kan man inte insjukna i covid-19 av själva vaccinet.

Det är gratis i att få vaccinet och det finns flera olika tillverkare. Kolla regionens hemsida för mer information om vad som gäller där du bor. 

Källa: Läkemedelsverket

Vaccinering

Först kommer följande personer att erbjudas vaccin (fas 1):

Du som bor på ett särskilt boende för äldre eller har hemtjänst.

Du som arbetar nära personer som bor på ett särskilt boende för äldre eller arbetar inom hemtjänsten.

Du som är vuxen och bor tillsammans med någon som har hemtjänst.

I fas 2 ingår bland annat:

Du som är 65 år eller äldre.

Du som har ett särskilt medicinskt tillstånd, till exempel har genomgått en transplantation eller får dialys, eller bor med någon som har det. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!