– Man ska vara vaksam. Om man är ute i solen en längre period och börjar få huvudvärk eller känna sig illamående, då är det är ett tecken på att man fått i sig för lite vätska eller att man inte skyddat sig mot solen. Då är det dags att gå in, eller vila i skuggan, säger Asta Lindström, vårdenhetschef 1177 Östergötland.
De som drabbas värst av värmen är framförallt barn under ett år och äldre personer.
– Spädbarn ska inte vistas i sol när det är så varmt. Ett annat tips är att amma kortare stunder, men oftare, samt ge dem vatten mellan målen. Äldre personer har överhuvudtaget svårt att tåla riktigt höga temperaturer, så det är viktigt att påminna om vätskeintag, säger Asta Lindström.
Även om man inte tillhör en utsatt grupp så finns det generella råd som gäller alla vid höga temperaturer.
– Undvik att vara i solen under långa perioder, skydda huvudet med till exempel keps och se till att dricka ordentligt, samt ha solkräm, säger Asta Lindström.
Tänk på att variera vätskor för att tillföra salt som går förlorat med svetten.
– Vätskeersättning eller att äta något salt är ett bra knep om man är ute mycket i värmen, till exempel om man jobbar i trädgården. Tänk också på att ta det försiktigt med kaffe och alkohol då det driver ut vätska, säger Asta Lindström.
I övrigt kan man passa på att svalka av sig. Ta ett dopp i sjön eller duscha svalt, eller varför inte hänga en blöt gardin i fönstret för svala vindar? Söker man på internet finns det många kreativa knep för att hålla hemmet svalt under dem varmaste dagarna.