Strax före ett natten mot tisdagen var det en hel del kommuninvånare, från åtminstone Fyrudden till Gusum, som vaknade av ett högt ljud och skakningar.
Vi når Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet, på tisdagsförmiddagen som förklarar vad det handlat om efter att ha gått igenom data från mätstationerna.
– Jo, det handlar om ett jordskalv med magnituden 2,2 som registrerats klockan 00.51, epicentrum är två kilometer söder om Västertryserum, alltså tio kilometer sydväst om Valdemarsvik, berättar han.
Det här hör inte till vanligheterna i sydöstra Sverige där det sällan sker någon seismologisk aktivitet.
– Det är lite spännande, senast vi hade ett skalv över 2 i detta område var 2009 i Kisa, det var på 2,7. Men innan det får man gå tillbaka till 1930 så det är ovanligt till och med i svenska mått mätt, förklarar Björn Lund som tillägger att skalvet skedde på ett djup av nio-tio kilometer ner i jordskorpan.
– Vi har i genomsnitt 17 jordskalv per år i Sverige men då sker de allra flesta i norra Sverige, vi hade exempelvis ett skalv i Västerbotten i lördag. Men i den delen av Sverige som Valdemarsvik ligger i så händer det sällan.
Det är alltså många som kommenterat detta på sociala medier och undrat vad det var som hände vilket är förståeligt med tanke på hur sällan man får uppleva något liknande.
– Men det är inget att känna oro för, det är ett litet skalv och de händer då och då även om det är ovanligt. Det skulle kunna bli något efterskalv men de kommer att vara betydligt mindre i så fall.
Kan ett sådant här skalv leda till skador på hus exempelvis?
– Nej, denna sortens skalv är för små, det leder till mindre skakningar och porslinet kan skramla men inte mer. Då måste man upp i magnitud fyra och vara precis över skalvet för att det ska kunna ske, förklarar Björn Lund.
Skalvet har alltså uppmärksammats av många människor på olika platser i kommunen så det har känts över en stor geografisk yta.
– Vi har en gammal och hård jordskorpa och det gör faktiskt att även så här små skalv känns över ett större område än vad de skulle gjort i Italien till exempel där de har mer seismologisk aktivitet, säger Björn Lund som gärna vill ha in människors upplevelser av skalvet, man kan då gå in på webbplatsen snsn.se och där inrapportera var man bor och hur det kändes.