Moderaterna om vårdcentret: "Här måste vi trycka på"

I Finspång är ett nytt vårdcentrum färdigställt. I Valdemarsvik är en fördjupad förstudie snart klar. Nu agerar Moderaterna i Kinda för att det likvärdiga projektet i Kisa inte ska stanna av.

Moderaterna i Kinda är oroliga för att projektet kring ett nytt vårdcentrum i Kisa stannar av. "Här måste vi trycka på", konstaterar partiets Mona Damm och Christer Segerstéen.

Moderaterna i Kinda är oroliga för att projektet kring ett nytt vårdcentrum i Kisa stannar av. "Här måste vi trycka på", konstaterar partiets Mona Damm och Christer Segerstéen.

Foto: Dennis Petersson

Vård2020-08-11 16:00

– Vissa bollar ligger hos regionen men det är vi i kommunen som måste trycka på. Ett nytt vårdcentrum är oerhört betydelsefullt för våra kommuninvånare och inte minst för personalen på vårdcentralen, konstaterar partiets Christer Segerstéen och Mona Damm, oppositionsråd respektive andre vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden (von).

Det är när politikerna samlas efter sommaren som partiet, vid kommunstyrelsens (ks) och von:s beredningar, kommer att sätta fokus på frågan. Efter en lång följetong kunde Kinda kommun och Region Östergötland, vid ett möte i mars månad, fastställa det nya vårdcentrets placering. Enligt Segerstéen rådde det då en stor samstämmighet kring projektet fortsatta gång, men en efterföljande projektrapport oroar honom.

undefined
Moderaterna ser en risk att personalen på vårdcentralen söker sig till andra arbetsgivare om ingeting händer eller några besked ges i projektet.

– Där står det att "takten i projektet måste ske efter tillgången på resurser". Jag har följt de här rapporterna under tre års tid och tidigare har regionen sagt att man avvaktar omställningen till nära vård. Här måste vi från kommunens sida trycka på och det kravet kommer vi att ställa på den styrande koalitionen, förklarar Segerstéen och fortsätter:

– Vi måste se till att vi får en fördjupad förstudie likt den i Valdemarsvik och regionen måste sätta ned foten och berätta vad det är för kompetenser som ska rymmas i det nya vårdcentret. Regionen måste också göra ett ställningstagande kring ambulanssjukvården - ifall den ska samlokaliseras med vårdcentret eller vara kvar vid brandstationen.

Partiet tycker också att kommunen, genom von, måste göra sin del i arbetet för att driva på ett nytt vårdcenter.

– Vi måste ta fram våra önskemål, vårt behov och hur vi tänker oss att samverkan med regionen ska se ut, konstaterar von-representanten Mona Damm.

undefined
"Fokus har mycket varit på att bekämpa pandemin", konstaterar regionrådet Kaisa Karro (S) om Moderaternas oro att projektet stannar av.

Regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro (S) säger så här om Moderaternas oro för att projektet ska stanna av.

– Det byggs många saker samtidigt, vi har byggprojekt i nästan alla kommuner, och samtidigt måste man ha med sig att mötet som vi hade med Kinda kommun var i mars och sedan dess har fokus varit på att bekämpa pandemin - så all regionens verksamhet har fått stå lite åt sidan.

– Målsättningen är att utredningen kring vårdcentrum och dess innehåll ska vara klar 2020 som vi tidigare har sagt. Förhoppningsvis kommer vi kunna jobba mer aktivt med våra byggprojekt under hösten, avslutar regionrådet.

Vid ett möte i mars månad kunde Kinda kommun och Region Östergötland fastställa att det nya vårdcentret byggs på den befinliga tomten vid Danbomsgården.
Vid ett möte i mars månad kunde Kinda kommun och Region Östergötland fastställa att det nya vårdcentret byggs på den befinliga tomten vid Danbomsgården.
Karta: Kisa vårdcentral
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!