Vart tog övervakningskamerorna vägen?

För drygt ett år sedan bifölls i kommunfullmäktige en motion vi lämnat in om att installera övervakningskameror på olika platser i Vimmerby.

Att övervakningskameror kan fungera förebyggande kan vara ett skäl att installera sådana i Vimmerby, tycker skribenten.

Att övervakningskameror kan fungera förebyggande kan vara ett skäl att installera sådana i Vimmerby, tycker skribenten.

Foto: Audun Braastad/TT

Insändare2019-11-05 14:19
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men fortfarande, efter ett år, finns det inga så jag lyfte frågan på det senaste kommunfullmäktigemötet och ifrågasatte varför inget har hänt. Det är ju beviljat av kommunens högsta instans. 

Till min stora förvåning fick jag till svar att polisen anser inte att det behövs i Vimmerby. Vadå inte behövs! Vi har ju brottslighet, en del grövre och en del mindre allvarlig. För inte så länge sedan vandaliserades fönsterrutor på ett par skolor, ibland är det misshandel, vi har stölder och inbrott, det förekommer bilbränder, folk får sina bilar repade i lacken när man parkerar och så vidare. 

Vimmerby är inte längre en brottsfri stad även om vi naturligtvis skulle vilja det och med hjälp av kameror skulle det gå lättare att identifiera och lagföra buset för det är väl det som vårt rättssamhälle vill, att skydda allmänheten från att bli utsatt och att lagföra förövaren. 

Många kommuner har detta och det är ingenting att skämmas för. Dessutom skulle allmänhetens ökade känsla av otrygghet minska, vilket också skulle vara en positiv aspekt i det hela. 

En sak som är mycket viktig i sammanhanget är att det kan förebygga brottslighet då man har vetskapen om att kameror finns. Kan man förhindra ett brott är mycket vunnet men som sagt, då polismyndigheten är ovillig att godkänna detta, kommer brottsligheten att fortgå och allmänheten kommer att drabbas.