Västervik kvar i botten på näringslivsranking

När Svenskt näringsliv släppte sin företagsranking för 2018 blev det en kalldusch för Västervik. Sedan dess har kommunen arbetat hårt för att förbättra siffrorna. När årets ranking presenterades var man kvar i botten.

24 september 2019 09:10

Varje år rankar Svenskt näringsliv företagsklimatet i landets 290 kommuner. Rankingen baseras på enkätsvar från landets företagare och statistik från SCB och kreditupplysningsföretaget UC. 2017 hamnade Västervik på plats 171 och när fjolårets rapport presenterades blev det en dyster läsning för kommunen som hade tappat till plats 263. De sämsta betygen kom i kategorierna "Vägnät, tåg- och flygförbindelser" och "Tillgång på medarbetare". Även politikernas och tjänstemännens attityd mot företagarna samt den kommunala konkurrensen fick lågt betyg. 

Sedan dess har kommunen jobbat på flera fronter för att förbättra siffrorna. Bland annat har en företagslots anställts och i juni antogs ett handlingsprogram i syfte att öka tillväxten och förbättra företagsklimatet.

Vid nio på tisdagsmorgonen presenterades årets resultat. Och det blev en ny bottenplacering för Västervik som förvissa hade klättrat 17 placeringar till plats 246. 

Sämst betyg fick kategorin ”Konkurrens från kommunen” samt "Vägnät, tåg- och flygförbindelser". Även betygen gällande attityden från både kommunpolitiker och tjänstemän hade försämrats jämfört med förra året. Ljusglimten för Västerviks kommun blev ”Skolans attityder till företagande” samt ”Tillgång till kompetens”.

I årets enkät fick 42 kommuner betyget bra, i det sammanfattade omdömet. Västervik var inte en av dem. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Filip Gustafsson