Toppresultat för hälsocentraler

Riddarhusläkarna och Ankarsrums hälsocentral är bäst i länet. Det visar den nationella patientenkäten för 2018.

Distriktssköterskan Gun Ohlsson,  verksamhetschefen Johan Stark och sjuksköterskorna Christina Fällgren Svensson och Inga-Lill Wall tycker att det är roligt att deras jobb uppskattas av patienterna.

Distriktssköterskan Gun Ohlsson, verksamhetschefen Johan Stark och sjuksköterskorna Christina Fällgren Svensson och Inga-Lill Wall tycker att det är roligt att deras jobb uppskattas av patienterna.

Foto: Karin Hertz

Västervik/Ankarsrum2019-02-07 15:30

Privatägda Riddarhusläkarna är Kalmar läns bästa hälsocentral och Ankarsrums hälsocentral är bäst av alla länets hälsocentraler inom den offentliga primärvården.

Det är hälsocentralernas patienter som har fått svara på undersökningen. I 2018 års enkät deltog över 800 vårdcentraler i 11 regioner.

Hans Johansson, som är basenhetschef på Ankarsrums hälsocentral, är mycket nöjd med placeringen.

– Jag tror att patienterna tycker att vi ger ett gott bemötande och att vi erbjuder kontinuitet. Sen jag kom till hälsocentralen för sex år sedan har vi jobbat enligt EOS: engagemang, omsorg och service. All personal är mycket engagerad. Vi bryr oss om patienterna och det tror jag påverkar resultatet, säger Hans Johansson.

Sedan halvårsskiftet 2018 har Ankarsrums hälsocentral fasta läkartjänster, tidigare bemannade hyrläkare vårdinrättningen.

Tror du att de fasta läkartjänsterna påverkar resultatet i enkäten?

– Det har gått för kort tid. Vi har fått ett helt annat arbetssätt. Det är som att gå från Volkswagen till Mercedes. Kontinuiteten blir ännu bättre och det går numera att lista sig på en doktor, säger Hans Johansson.

Riddarhusläkarna, som är en del av Praktikertjänst, hamnar på tionde plats i Sverige i årets undersökning. Dock ska poängteras att inte samtliga vårdcentraler i landet ingår i undersökningen.

– Det är kul att det vi gör uppskattas, det ger oss drivkraft att fortsätta med det. Förhoppningsvis kan vi sprida vidare det vi gör bra till våra grannmottagningar, säger Johan Stark.

Vad har du för framgångsråd att ge till andra hälsocentraler?

– Att vara lyhörd för patienternas önskningar och rädslor. Tillgängligheten är absolut central, säger Johan Stark och berättar att Riddarhusläkarna har som målsättning att ta emot patienterna redan samma dag för akuta åkommor.

Johan Stark är noga med att poängtera att Riddarhusläkarna inte har någon tanke på att expandera.

– Vi pratar med våra kollegor i närområdet och alla hälsocentraler vinner på att befolkningen uppskattar vården i stort. Vi på Riddarhusläkarna mår bra om de andra mottagningarna också fungerar bra. Vi vill inte konkurrera ut de andra hälsocentralerna, vi vill samexistera, säger Johan Stark.

Det är hälsocentralernas patienter som har fått svara på undersökningen. Patienterna har fått svara på frågor om delaktighet/involvering, emotionellt stöd, helhetsintryck, information/kunskap, kontinuitet/koordinering, respekt/bemötande och tillgänglighet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!