1 282 unga Västerviksbor gör sitt första val

I år får 1 282 av kommunens invånare rösta för första gången. Men vilka är Västerviks ungdomars viktigaste frågor och hur följer de den politiska debatten? Kommer de att rösta likadant i både riksdags- och kommunalvalet?

Matej Blazevic, Filippa Åhman, David Larsson, Elias Karlsson och Tuva Strand ser alla fram emot att få rösta för första gången.

Matej Blazevic, Filippa Åhman, David Larsson, Elias Karlsson och Tuva Strand ser alla fram emot att få rösta för första gången.

Foto: Filip Gustafsson

Västervik2018-09-08 11:00

Vid årets val den 9 september får personer som är födda på 2000-talet rösta för första gången. Antalet unga väljare är 383 000, vilket motsvarar 5,3 procent. I Västervik får 1 282 personer rösta för första gången. Fem av dem är Tuva Strand, Filippa Åhman, David Larsson, Elias Karlsson och Matej Blazevic, som alla studerar tredje året på Västerviks gymnasium.

– Man har ju inte jättestor koll på var alla partier står i grund och botten. Man har ju koll på det övergripande, men det djupa har man inte jättestor koll på, konstaterar de.

De berättar vidare att de mest pratat om politik och det stundande valet under samhällslektionerna i skolan.

– Vi har inte haft så mycket regional politik utan kanske mest haft fokus på internationell politik, sammanfattar Elias Karlsson.

Alla fem berättar att de är intresserade av politik och att de följer den politiska debatten på olika sätt, men främst via sociala medier. När de får lista sina viktigaste frågor inför valet nämner de integration, utbildning, miljö och välfärd. Frågor som rör lag och ordning hamnar något lägre på ungdomarnas lista.

Hur sköter sig västervikspolitikerna med att nå ut till er ungdomar?

– Igår var de flesta partierna här på skolan och då fick vi träffa politikerna. Men jag tycker personligen inte att det har varit så mycket information från dem till oss, säger Elias Karlsson.

– Jag kände igen typ två stycken, och att de bara är här veckan innan valet tycker jag är lite dåligt, säger Tuva Strand.

På frågan om vilka kommunpolitiker de har mest koll på kommer Anna Bodjo (MP) och Harald Hjalmarsson (M) upp först. De är alla överens om att de tycker att de lokala politikerna kan göra mer för att nå ut till ungdomar.

– Egentligen borde de satsa mer på sociala medier eftersom det är mest där som vi hämtar information, säger Tuva Strand.

– Skulle de ställa sig på torget och hålla ett möte så går ju inte ungdomar dit kanske, säger David Larsson.

– Hade de skapat ett Facebookevent så hade vi kanske kommit, säger Tuva Strand och skrattar.

Har ni bestämt er för hur ni ska rösta?

– Jag har tänkt på ett parti väldigt länge men jag sitter fortfarande och funderar lite. Jag följer debatter och lyssnar kanske lite extra på just det partiet, säger Matej Blazevic.

– Det är väldigt svårt att bestämma sig för just ett parti. Det känns som ett väldigt stort beslut och man vill inte välja fel, så man har lite beslutsångest. Just nu är det så mycket intryck och budskap överallt känns det som, säger Tuva Strand.

– Jag har varit med i ett parti och har länge haft klart för mig hur jag ska rösta, men just nu så har jag faktiskt ingen aning, säger Filippa Åhman.

Hur politiskt insatta är dagens ungdomar?

– Jag skulle säga att de som får rösta för första gången sätter sig in väldigt mycket. Det handlar ju om ens framtid och det är en ganska stor fråga gällande vilket parti man ska rösta på, säger David Larsson.

– Om man ska jämföra med våra föräldrar så tror jag att vi sätter oss in lite mer och är mer självständiga. Vi är nog också lite mer cyniska och köper inte allt som sägs, fyller Elias Karlsson i.

Filippa Åhman och Tuva strand berättar att de troligtvis kommer att rösta likadant i höstens alla tre val, medan Elias Karlsson och David Larsson kommer att rösta på olika partier.

– Jag vet inte så mycket om kommunalvalet och jag känner att de lokala politikerna inte har visat sig så mycket. Man vet inte så mycket om dem och då är det nog lätt att man röstar samma, summerar Matej Blazevic.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!