100 år sedan minolyckan i Västervik

Den sjätte maj 1918 inträffar en svår olycka i Västervik. En mina hittas i vattnet och tas in till land för att desarmeras, men något gick fel och tio personer omkom. Med anledning av att det är 100 år sedan den ödesdigra händelsen anordnas det en minnesdag på Västerviks Museum nu på söndag.

Det som återstår av minan som sprängdes och en del av en tång. Foto: Anders Sjögren

Det som återstår av minan som sprängdes och en del av en tång. Foto: Anders Sjögren

Foto:

Västervik2018-05-05 00:00

Minan konstruerades i Ryssland 1915. Den vägde runt 25 kilo och mätte mellan två och en halv och tre meter. 1918 hittades minan av en fiskare utanför Gränsö udde. Han hade hört att man kunde få fem kronor för en mina, och tog den till polisen. De i sin tur kontaktade fyrmästaren på Spårö.

- Fyrmästaren hade aldrig sett något liknande och manade till stor försiktighet, säger Tony Wärdig, aktiv i Flottans män som arrangerar minnesdagen tillsammans med tredje sjöstridsflottiljen och Västerviks museum.

Marinmyndigheten meddelades

Nästa steg blev att meddela Marinmyndigheten i Stockholm om fyndet. När expertgruppen kom flyttade man minan ner mot vattnet för att oskadliggöra den. Runt omkring samlades flera åskådare. Det är då katastrofen inträffar. En våldsam detonation skakade hela staden, grus och likdelar slungades 100-tals meter från platsen. Två personer som överlevde smällen förs till sjukhus men avlider när de kommer fram. Sammanlagt omkommer tio personer, samtliga är män mellan 15 och 54 år.

- De var familjeförsörjare allihop, och efteråt vädjade man till allmänheten att hjälpa deras familjer, säger Tony Wärdig.

Vad som egentligen hände är det ingen som vet, men klart är att händelsen var en stor tragedi i Västervik år 1918, 100 år sedan i år.

Olyckshändelsen väckte stor uppståndelse över hela landet.

- Det är den värsta minolyckan som har inträffat, som sker under desarmering på land, säger Olof Nimhed, museichef i Västervik.

På minnesdagen kommer arrangörerna att besöka kyrkogården tillsammans med några av de anhöriga för att lägga blommor på offrens gravar. Därefter samlas man i Marinstugan i Västervik, som håller öppet för allmänheten. Tony Wärdig kommer att hålla ett föredrag om olyckan och det blir en kort predikan av kommunister Mikael Eriksson.

Tony Wärdig, Christer Warfinge och Olof Nimhed.
Tony Wärdig, Christer Warfinge och Olof Nimhed.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om