14 lÀrare fattas i grundskolan

LÀrarbristen Àr ett bekymmer i hela landet och sÄ Àven i VÀsterviks kommun. PÄ flera skolor saknas behörig personal inför skolstarten och det finns en stor oro inför framtiden Àven hos de som inte Àr drabbade av vakanser.

VĂ€stervik2015-07-21 18:30

I VÀsterviks kommun fattas det just nu 14 lÀrare i grundskolan, tvÄ gymnasielÀrare, en speciallÀrare och en specialpedagog.
En av de drabbade skolorna Àr Blackstad skola. DÀr finns det en ledig tjÀnst och hittills har inga behöriga lÀrare visat intresse.
- Sökande finns, men det Àr inga behöriga lÀrare. Min förhoppning Àr att den kommer bli tillsatt innan skolstarten, sÀger Kristina Jonsson, rektor pÄ Blackstad skola.

Är det svĂ„rare att rekrytera pĂ„ landsbygden?
- Just nu tycker jag inte att det Àr det, men det kan bli ett problem med Ären. Om personer som bor pÄ landsbygden vill utbilda sig vill de förhoppningsvis ocksÄ jobba pÄ landsbygden.
Ann Nilsson Ă€r rektor pĂ„ ÅbyĂ€ngskolan och Ernebergsskolan i Gamleby. PĂ„ ÅbyĂ€ngsskolan finns en vakant tjĂ€nst, en resurslĂ€rartjĂ€nst, som Ă€nnu inte Ă€r tillsatt.
- Det Àr egentligen ingen större panik, jag tror att vi kommer lösa det med lite förÀndringar i planeringen, sÀger Ann Nilsson.

Hur ser du pÄ framtiden?
- Det Àr klart att man kÀnner en stor oro. Man behöver ta ett nationellt ansvar, utöka utbildningsplatserna, höja lÀrarlönerna och jobba för statusen i skolan. Det fÄr inte vara sÄ att man fÄr 3 000 kronor mer i grannkommunen.
VÀsterviks gymnasium har inte behövt rekrytera sÀrskilt mycket personal de senaste Ären, men inför höstterminen har Àven de fÄtt kÀnna av den tuffa arbetsmarknaden.
- Vi hade ett tiotal tjÀnster ute under vÄren i olika kombinationer. Det var inte lÀtt att hitta personal, men vi blev fÀrdiga med rekryteringen innan semestern, sÀger Jörgen Jonsson, rektor.

Inga vakanser pÄ Ellen Keyskolan
Ellen Keyskolan i VÀstervik Àr en av kommunens skolor som Àr helt befriad frÄn vakanser.
- Vi har lyckats rekrytera behörig personal till hösten och har inga tjÀnster ute nu. Det kÀnns vÀldigt bra, sÀger Linda Lindström, rektor pÄ Ellen Keyskolan.
Men Àven om det inte rÄder nÄgon lÀrarbrist nu, finns det en oro inför framtiden.
- Det Àr ett svÄrt lÀge nu och en stor utmaning inför framtiden Àr att behÄlla personalen som finns och rekrytera ny personal. Vi försöker skapa arbetsplatser som Àr sÄ bra som möjligt sÄ att personalen trivs och vill stanna kvar, och det tycker jag att vi Àr bra pÄ, sÀger Linda Lindström.
Vad mÄste göras för att fler ska vilja utbilda sig till lÀrare?
- Man mÄste göra yrket mer attraktivt pÄ olika sÀtt. Det Àr ett otroligt roligt och viktigt jobb, och det mÄste man trycka pÄ. Ofta Àr det bara negativa sidor som mÄlas upp.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om