15 000 tulpaner växer till sig i kylen

Tulpaner är en älskad blomma, särskilt så här års. I Sverige odlas runt 150 miljoner tulpaner. En av odlarna i våra trakter är Linda Öhrvall, som driver Lindas trädgård i Gamleby.

Linda Öhrvall hanterar 15 000 tulpanlökar varje säsong. Från läggning i september till skörd i januari. Foto: Lena Dahlberg

Linda Öhrvall hanterar 15 000 tulpanlökar varje säsong. Från läggning i september till skörd i januari. Foto: Lena Dahlberg

Foto:

Västervik2017-01-13 13:00

För Linda Öhrvall börjar ett tulpanår i september och slutar i april. Det är nämligen under vecka 37 som alla lökar kommer från Holland till växthusen i Gamleby.

- Nu ligger vi på en bra nivå med cirka 15 000 tulpanlökar. När jag började för sex år sedan odlade vi 8 000 lökar.

Ett 30-tal olika sorter ryms i kylen. Anledningen till att hon beställer så många olika tulpaner beror förstås på att det är roligt med variation i buketterna, men också för att en del sorter passar för trädgården, en del för snitt.

Linda Öhrvall och Leena-Kaisa Linderson börjar med att sortera alla lökar efter när de ska planteras.

- De behöver ett visst antal veckor i kylen för att utvecklas. De lökar som är preparerade kan däremot "läggas" direkt.

Just det, en tulpanlök planteras inte, den läggs. Först tio centimeter mull i lådan, sedan lökarna, sedan jord och sist lite sand.

Olika sorter ligger olika antal veckor i kylen, mellan 14 till 17 närmare bestämt.

- Vi lägger in dem i nio grader och sänker successivt till två grader. När vi sedan tar ut dem har det kommit upp några centimeter grönt.

Nu vattnas lökarna, och efter tre veckor brukar de vara klara att snittas till buketter.

På lördag är det Tulpanens dag. Startskottet för tulpanförsäljningen, som sedan håller på till påsk.

- De flesta tulpaner säljs till kunder som kommer hit, men jag levererar också abonnemangsbuketter till företag, säger Linda Öhrvall.

Efter 14-17 veckor i kylen har det kommit upp lite grönt ur löken. Efter ytterligare tre veckor brukar det vara dags för skörd.
Efter 14-17 veckor i kylen har det kommit upp lite grönt ur löken. Efter ytterligare tre veckor brukar det vara dags för skörd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om