16 ledamöter och ersättare har lämnat kommunfullmäktige i Västervik sedan valet 2014. Avsägelserna kommer från socialdemokraterna, miljöpartiet, moderaterna, liberalerna, vänsterpartiet, kristdemokraterna, socialisterna välfärdspartiet och sverigedemokraterna.
- Det är klart att det blir lite rörlighet, det får man ha respekt för, säger Tomas Kronståhl. Vi har 57 ledamöter totalt, med ersättare inräknat har vi över 100.
En del av de som väljs in i fullmäktige är yngre personer som väljer att flytta på grund av jobb eller studier. Vi kan inte kräva att de stannar kvar under hela mandatperioden.
Vad finns det för nackdelar med att ledamöter och ersättare lämnar sina platser?
- Det är aldrig bra. Det blir jobbigt med kontinuiteten och det blir svårt för den som kommer efter. Men jag upplever inte att det här är något problem för Västerviks kommunfullmäktige. Oftast lämnar man på grund av nytt jobb eller ny adress. Det är sällan någon lämnar av politiska orsaker.
Enligt Tomas Kronståhl tackar en del politiker nej till att ställa upp i fullmäktige på grund av mötets tidpunkt. Det ser han däremot som ett bekymmer.
- Inför nästa mandatperiod vill jag att vi inför dagmöten istället för kvällsmöten. Har man ett arbete dagtid och sedan går på mötet som slutar vid 23, ibland ännu senare, så blir man trött. Uppdraget ska ju kännas roligt, inte tvärt om.
En tidigare ledamot anser att det är svårt att påverka den kommunala politiken, håller du med om det?
- Inom majoriteten behöver det inte finnas så mycket utrymme för att tycka. Har vi gjort ett bra arbete i kommunstyrelsen så finns det redan ett bra förslag. Sedan kan oppositionen uttrycka sina åsikter och det kan bli så att ärenden återremitteras.
Fullmäktige ska i princip behandla och besluta, eller skicka vidare ärendet till kommunstyrelsen. Fullmäktige ska inte verkställa beslut, det är kommunstyrelsens uppgift.
Vad är fullmäktiges viktigaste uppdrag?
- Det är att anta kommunens budget och fatta beslut viktiga frågor.