16 stycken solcellsanläggningar i Västervik

Västerviks kommun äger mängder med fastigheter genom sina bolag. Men enligt kommunens energirådgivare Mikael Nyman är det bara Edshöjdens äldreboende i Edsburk som använder solceller för sin energiförsörjning. - Det är alldeles för få, men vi diskuterar frågan med bostadsbolaget, säger han.

Såhär enkelt är det. Mikael Nyman demonstrerar ett mindre solverk som en molnig dag i Västervik räcker för att en glödlampa ska lysa.

Såhär enkelt är det. Mikael Nyman demonstrerar ett mindre solverk som en molnig dag i Västervik räcker för att en glödlampa ska lysa.

Foto:

Västervik2014-10-28 07:40


Enligt en kartläggning från i våras finns det 16 solcellsanläggningar i kommunen. När bostadsrättföreningens anläggning tas i bruk blir det kommunens klart största.
Men andelen el som kommer från solceller är nästan försvinnande liten.
I dagsläget rör det sig om ungefär 0,2 GWh per år. Bara kommunkoncernen förbrukar ungefär 60 GWh per år och energibehovet i hela kommunen ligger på cirka 420-440.
- Globalt på energimarkanden så är utvecklingen med solceller i sin linda. I Västervik är det en liten del av helheten. Av kommunens energi kommer ungefär 30 GWh från kraftvärmeverket och 30 GWh från vindkraft. Det tar många år innan solceller kommer upp till samma volymer.
Enligt Nymans kännedom är det bara en kommunal fastighet som har solceller på taket.
Kommunen är mitt uppe i arbetet med att ta fram en ny klimat- och energistrategi som ska gälla mellan 2015-2020. Den ska vara klar i vår.
- Ska solceller ta över behöver det hända ganska mycket. Vi har en vision om att komma upp i en GWh fram till 2020 och då är vindkraften ändå 30 gånger så stor i dag. Men det finns andra aspekter. En sak är att vi vill förmedla att vi producerar vår egen energi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om