20 dagar kvar till riksdagsvalet

Jan R Andersson har lagt över hundra motioner under mandatperioden. En har fått bifall. - Det är klart att man bli otålig, säger den moderata riksdagmannen under vår tidnings studiebesök hos de borgerliga alliansledamöterna.

Har inte gett upp. Kalmar läns borgerliga ledamöter i riksdagen Jan R Andersson (M), Jörgen Andersson (M), Eva Skogsberg Bengtsson (M), Anders Åkesson (C) och Anders Andersson (KD) siktar alla på omval.

Har inte gett upp. Kalmar läns borgerliga ledamöter i riksdagen Jan R Andersson (M), Jörgen Andersson (M), Eva Skogsberg Bengtsson (M), Anders Åkesson (C) och Anders Andersson (KD) siktar alla på omval.

Foto:

Västervik2014-08-26 06:53


Enligt den grekiska mytologin skulle Sisyfos befrias från dödsriket om han lyckas rulla upp ett stenblock för ett berg. Men varje gång han närmar sig toppen åker stenblocket ned för berget igen.
Kanske att Sisyfos tillvaro går att jämföra med riksdagsledamöternas. Man lägger en motion - får avslag. Man lägger en motion - får avslag. Man lägger en motion - får avslag.
Jan R Andersson har skrivit cirka 110 motioner sedan valet 2010. En har fått bifall.
- Det var om pumplagstiftning... Vi vet att motioner inte går igenom, men det är ett sätt att påverka. Det är ett trubbigt verktyg, men jag tror ändå att det är viktigt i det demokratiska arbetet. Tar man en synpunkt från vanligt folk och skriver en motion om det har man lyft upp frågan på politisk nivå.
Är det segt?
-Ja och man bli otålig. Jag har jobbat för att underlätta för de kommuner som har många semesterboende och får betala vård för de som inte är skrivna i kommunen. Det tog fem år att få ändring på det. Man brukar säga att man kan ändra en sak på en månad i en kommun, i riksdagen tar det en mandatperiod. Men även om det tar lång tid är det en effektiv process. Det finns olika led som ett förslag ska gå igenom. I vanliga fall tar det ett par år och det är viktigt att berörda parter får uttala sig.
Anders Andersson (KD) är också en flitig motionär.
-Bifall får man aldrig. Eller, det händer. Men i kommun- landstingspolitik är det ja eller nej. Här är det massa texter som svar och det tycker jag är lite jobbigt. Men motioner är ett sätt att få till utredningar av frågor som kommer från vanligt folk. Om fem år kanske en regeländring kommer till och då kommer min motion vara med som bakgrund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om