Valadministrationen i Västerviks kommun består av tre personer. Det är Andrea Brändström, Sofie Westerlund och Ann Svensson. Det är valadministrationen tillsammans med valnämnden som ansvarar för hela processen inför och under de allmänna valen.
- Vi arbetar med att hitta godkända vallokaler, ser till att det finns bemanning i våra valdistrikt och att det finns möjlighet att förtidsrösta, säger Andrea Brändström, som till vardags arbetar på räddningstjänsten i Västervik.
Totalt är det cirka 200 personer i kommunen som arbetar med de allmänna valen på något sätt.
- Många av dem arbetar i en vallokal på valdagen med att ta emot röster och ser till att det är ordning och reda i vallokalen och att säkerheten är god. Totalt har vi 23 distrikt i Västerviks kommun, säger Andrea Brändström.
Bemanningen är i stort sett klar, i dagsläget saknas endast fem personer.
- Vi har en trogen stock av valarbetare och det finns ett stort intresse att vara med och arbeta under valdagen.
Får ersättning
Alla röstmottagare, och även ordförande och vice ordförande får ersättning för sitt uppdrag. Ersättningen för ordförande är 3 500 kronor, vice ordförande får 3 100 kronor och som röstmottagare är ersättningen 2 600 kronor.
- För att delta ska man ha fyllt 18 år, man ska vara intresserad, trovärdig och genomgå en obligatorisk utbildning, säger Andrea Brändström
Det är mycket som ska hinnas med innan valdagen i september.
- Vi börjar redan i augusti/september året innan och därefter är det ett löpande arbete.
Förtidsröstningen börjar den 22 augusti och sköts av biblioteken i Västervik, Gamleby och Ankarsrum.
2014 valde 40, 5 procent av alla röstberättigade i kommunen att förtidsrösta, vilket motsvarar ungefär 11 000 personer.