21 år innan avloppen är renade

I Västervik finns 6 439 fastigheter med avlopp som inte är anslutna till kommunens avloppsnät. Med dagens åtgärdstakt skulle det ta 21 år att åtgärda alla undermåliga avlopp, enligt VVS-Fabrikanternas råd. Det finns förslag på nya regler som bland annat ställer krav på kontroller av nyanlagda små avlopp, men besluten har dragit ut på tiden.

Västervik2018-03-28 16:30

- Med krav på regelbundna kontroller skulle de här avloppen vara åtgärdade för länge sedan. Nu har vi istället 240 000 små avlopp som har varit olagliga sedan slutet av 1960-talet, säger Anders Mårtensson, vd för VVS-Fabrikanternas Råd och samordnare för Aktionsgruppen små avlopp.

I Kalmar län finns 36 500 fastigheter med avlopp som inte är anslutna till kommunens avloppsnät. I landet som helhet beräknas 25 procent av avloppen sakna annan rening än slamavskiljning och därmed vara olagliga. Om Kalmar län antas vara representativt för riket innebär det 9 100 olagliga avlopp.

4, 66 procent åtgärdades 2017

En enkät till Sveriges samtliga kommuner visar att det under 2017 beviljades tillstånd för att åtgärda 4,66 procent av de små avloppen i Västervik. Det innebär att det skulle ta 21 år innan alla små avlopp håller tillräcklig standard.

I Sverige finns 950 000 små avlopp. Enligt Havs- och vattenmyndigheten saknar 240 000 av dessa annan rening än slamavskiljning och har därmed varit olagliga sedan 1969. En modern avloppsanläggning har en teknisk livslängd på cirka 20 år. Det krävs därmed en åtgärdstakt på minst 5 procent per år för att hålla anläggningarna i gott skick.

VVS-Fabrikanternas Råd skickar med tre tips till fastighetsägare:

- Ta reda på vad du har för avloppsanläggning. Om du har enskilt avlopp har du som fastighetsägare själv ansvar för att reningen håller en tillräcklig standard.

- Om du misstänker att standarden inte är tillräcklig. Ta kontakt med kommunen och fråga vilken skyddsnivå som gäller på din tomt.

- Om du behöver åtgärda ditt avlopp. Ta kontakt med en entreprenör som kan utföra förändringarna och ansök om lov för att åtgärda avloppet av kommunen. Genom att föregå kommunens inspektion undgår du tillsynsavgiften.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om