Rapporten från tidningen Hem och hyra, som bygger på den senaste kartläggningen av Socialstyrelsen, visar att drygt 33 000 människor lever i hemlöshet i Sverige. De senaste decennierna har hemlösheten ökat i landet och enligt Hans Swärd, professor i socialt arbete vid Lunds universitet, beror det på en försvagad bostadsmarknad.
– Det har helt enkelt inte byggts bostäder som motsvarar befolkningsökningen och inte heller byggts lägenheter med rimliga hyror för de svaga grupperna. Gör vi inte något åt bostadsmarknaden kommer vi inte att kunna lösa dagens hemlöshet, säger han till Hem och Hyra.
Siffror från Socialstyrelsen visar att det i Västerviks kommun fanns 60 hemlösa människor 2017. Det är kommunen, genom socialtjänsten, som har det yttersta ansvaret att ge det stöd som kan tänkas behöva.
– Jag kan inte säga att hemlösheten har ökat speciellt i Västervik, inte någon markant ökning som vi har noterat i alla fall. Men vi har en jättestor bostadsbrist i Västervik och vi kan se att det har blivit svårare att ordna bostad själv, säger Madeleine Rosenmüller, verksamhetschef för kommunens enhet för arbete och kompetens.
Kommunen kan bland annat erbjuda tillfälliga boenden för någon som är akut hemlös. Under 2018 beviljades 22 personer ett akut boende i Västerviks kommun. Hittills under 2019 har sju personer beviljats.
– Vi kan gå in och hjälpa till med tillfälligt boende under tiden de letar bostad, exempelvis vandrarhem. Det är individuella bedömningar utifrån var och ens förmåga att själv kunna ordna bostad, säger Madeleine Rosenmüller.
Kommunen kan också utforma ett socialt kontrakt för de mest utsatta människorna på bostadsmarknaden. Kommunen går då in som mellanhand och hyr ut bostaden i andra hand. Rolf-Peter Karlsson, boendesamordnare på Vuxenenheten, menar att det är en tillfällig lösning.
– Det finns vissa riktlinjer för att få ett socialt kontrakt. Man måste ha gjort allt man kan för att själv hitta en lägenhet. Så sociala kontrakt är lite av en sista utväg. En del av de som har sociala kontrakt får egna kontrakt när de sedan kommit i fatt med sin ekonomi. Så det är en tillfällig lösning, säger Rolf-Peter.
Vilka orsaker kan ligga bakom att inte få ett hyreskontrakt?– Det kan handla om ekonomi, att man saknar en fast anställning eller har skulder hos Kronofogden. Det kan också bero på psykisk ohälsa, missbruk eller att man inte blir godkänd av fastighetsägaren.