25-årsjubileum för populära lunchrestaurangen

Den första augusti är det 25 år sedan restaurangen BC Lunchbar slog upp dörrarna. Björn Franzon har varit med sen start och drivit stället.

"Att driva eget företag är inget arbete, det är en livsstil", säger Björn Franzon.

"Att driva eget företag är inget arbete, det är en livsstil", säger Björn Franzon.

Foto: Ellinor Ljung

Västervik2019-07-29 18:00

Namnet "BC Lunchbar" kommer dels från att det var Björn Franzon som tillsammans med Christer Fällgren startade restaurangen, men det var också en flört med den gamla seriefiguren "Before Christ". Efter tre år drev Björn BC Lunchbar själv, och har gjort det sedan dess. Innan han startade restaurangen hade Björn bland annat gått en kockutbildning och jobbat som kock ute till sjöss.

Björn hade ingen tanke på att restaurangen skulle bli så gammal som 25 år.

– Det fanns inte. Jag tänkte väl fem eller sex år, säger Björn.

Men det har rullat på bra och hemligheten bakom framgången tror han ligger i hans koncept, som består i hemlagad husmanskost och en genuin känsla.

– Hög kvalitet är A och O i allt, säger Björn.

Stekt salt sill, raggmunk och så Björns egen favorit, lever, finns att hitta på menyn. Raggmunken serveras varje tisdag och är den stora favoriten bland kunderna. Björn beskriver sina kunder som arbetare, men tillägger:

– Det kan komma slipsnissar likväl som blåklädda. Det kommer mer och mer äldre par, och unga som upptäcker att det inte går att äta hamburgare varje dag.

Relationen till kunderna är viktig för Björn, och han beskriver kundkretsen som kommer och äter frukost på rastaurangen som en liten familj:

– Det är det som gör det, bra kunder.

När Björn ser tillbaka på restaurangens 25 år konstaterar han att han är nöjd med vad han åstadkommit.

Hur ska du fira årsdagen den 1 augusti?

– Det blir inga fyrverkerier, men jag kommer att bjuda på tårta, säger Björn och ler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om