Området vid Källsåker och Hermanstorp är värdefullt på många sätt. Här finns både spännande fynd från bronsåldern och vackra ekhagar som riskerar att växa igen, skriver Västerviks kommun i ett pressmeddelande.
Projektet som startade med att en ny sjö började grävas i mitten av november 2016, kommer att kallas Källsåker-Hermanstorp natur och kultur i samspel. Nu har projektet fått 295 000 kronor i statligt bidrag, LONA-pengar (Lokalt naturvårdsprojekt). Hälften av vad den totala kostnaden kommer att bli. Resterande pengar får kommunen själva stå för.
Räcker pengarna?
I våtmarken/sjön kommer det att planteras ut växter som fångar upp näringsämnen från jordbruket, innan de ämnena når Östersjön.
Vad kommer ni att genomföra för de pengarna ni fått i bidrag?
– Vi ska göra en vandringsstig i området, bygga fågeltorn, göra informationsskyltar och röja för betesmark, säger projektledare Dennis Wiström vid Västerviks kommun.
Kommer pengarna att räcka till?
– Ja, det kommer de att göra.
Våtmarken planeras få samma vattennivå som havet hade under bronsåldern. Det finns stora möjligheter att området utvecklas till en fågellokal året runt.
I sin helhet kombinerar projektet natur-kultur och miljövård med friluftslivet.
– Det innebär en bred samverkan mellan flera olika lokala aktörer och intressen. En arbetsgrupp har bildats med representanter för Västerviks kommun, Stiftelsen Västerviks Museum, Tjust Fågelklubb och Källsåkers gård, som är markägare, skriver Västerviks kommun.
Vad ska den projektgruppen göra?
– Komma överens vad som är startvikt. När, vem och när det ska göras.
Vattennivån i sjön är väldigt låg, när kommer den att öka?
– Nu inväntar vi mer regn och vi kommer att sätta in en nivåreglerare, en munk om cirka tre veckor.
När kommer ni att inviga sjön?
– Det blir senare under våren, säger Dennis Wiström.