Lena Hallengren (S) inleder den lokala presentationen av budgeten med att peka på styrkan i Sveriges ekonomi. Ytterligare ett år med överskott i budgeten skapar läge för fler investeringar framåt.
– Det går bra för Sverige nu, säger hon.
Tillväxten är fortsatt hög och arbetslösheten i landet är den lägsta sedan 2008, samtidigt som sysselsättningen är den högsta sedan 1992.
Redan i år vill regeringen skjuta till 700 miljoner kronor till polisen, så att myndigheten kan öka antalet anställda.
Hur de pengarna fördelas återstår att se.
– I Kalmar län upplever man sig tryggare och vi har en lägre brottslighet, säger Lena Hallengren, så det kan vara så att man prioriterar andra delar av landet.
Men det finns två sidor av myntet - och den andra sidan handlar om att förebygga kriminalitet. Därför får barn- och ungdomsvården i kommunen ett tillskott på nästan 500 000 kronor.
– Den satsningen gör vi för att undvika att ungdomar hamnar i kriminalitet.
500 miljoner kronor ska gå till att förstärka utsatta grundskolor. Pengarna fördelas av skolverket och går till skolorna med lägst meritvärden.
Man förstärker också gymnasieskolans introduktionsprogram.
Klimatsatsning
Miljöpartiets ordförande i Kalmar län, Max Troendlé, lyfter fram regeringens åtgärder för klimatet. Där höjer man anslaget med 500 miljoner kronor till 1, 2 miljarder för 2017.
Hittills har 30 ansökningar för klimatbefrämjande åtgärder beviljats, berättar han.
– När det gäller transporter är det här ett effektivt sätt att tackla utsläppen, exempelvis genom fler laddstolpar för elbilar.
Den sittande regeringen har ökat miljöbudgeten med 82 procent, vilket innebär att det är den största miljöbudgeten i Sveriges historia.
Välfärd
Enligt Lena Hallengren kännetecknas budgeten av en välfärd att lita på.
– Där är förlossningsvården ett bra exempel, menar hon.
Förlossningsvården tillförs en halv miljard kronor för att hantera den ansträngda situationen.
Socialtjänsten i länet får också ett tillskott på drygt 700 000 kronor.
Därtill kan kommunerna söka medel till sommarjobb på 105 miljoner kronor.
– Det är en jätteviktig satsning för att vi ska kunna erbjuda sommarjobb i framtiden. Västerviks kommun har redan gjort en sådan satsning med hjälp av Sparbanksstiftelsen, säger Gunnar Jansson (S). Målet är att alla som söker sommarjobb ska kunna få det.
Västerviks kommun tilldelas 35,6 miljoner av välfärdsmiljarderna. Totalt är det alltså drygt 36 miljoner kronor som kommunen kan räkna med från vårbudgeten.
– Det är lite mer än vi hade räknat med, säger Gunnar Jansson.