Gymnasiets utbud av yrkesprogram har minskat de senaste åren. I takt med det har antalet sökande till de studieförberedande programmen ökat.
– Vi ser att de yrkesförberedande programmen har haft en minskad attraktionskraft, säger Dennis Fagerudd, rektor för bland annat hantverksprogrammet på Västerviks gymnasium. Det är inget unikt för Västerviks gymnasium, utan tyvärr ser det ut så i hela riket.
Men det finns ljuspunkter. Ett exempel är finsnickeriutbildningen, som haft väldigt få sökande de senaste åren.
– Inför höstterminen har vi sju förstahandssökande. Det är en väsentlig ökning.
400 åttondeklassare
Den här veckan har skolan bjudit in åttondeklassare i kommunen, som har fått titta närmare på gymnasiets yrkesprogram. På plats fanns även företag som kommer att behöva arbetskraft i framtiden.
– Det här är vårt sätt att synliggöra yrkesprogrammen på Västerviks gymnasium och ge eleverna en inblick i vår verksamhet, säger Dennis Fagerudd.
På yrkesprogrammen har eleverna möjlighet till jobb direkt efter avslutad utbildning.
– Under 2017 behöver trä- och möbelindustrin anställda tusentals personer i Sverige, säger Michael Engström som är lärare på finsnickeriutbildningen.
Frisör populärt
Frisörutbildningen är en av de populärare yrkesutbildningarna på gymnasiet. Varje år söker runt 22 elever till utbildningens åtta platser.
– Jag tror att det finns en föreställning om att det är lättare att få jobb inom frisöryrket, säger Dennis Fagerudd. Finsnickeriyrket är nog lite mer okänt i den här kommunen, även om det finns många företag som söker arbetskraft.
Andra yrkesprogram som erbjuds är vård- och omsorgsprogrammet, bygg- och anläggningsprogrammet, restaurang- och livsmedelsprogrammet, handels- och administrationsprogrammet, industritekniska programmet samt el- och energiprogrammet.
– På el- och energiprogrammet gör vi en rejäl satsning mot automationsteknik, för att kunna möta framtidens behov.
Fördom
En vanlig fördom om yrkesprogrammen är att de som söker dit inte kan studera på högskola eller universitet efter gymnasiet.
– Det är helt fel, säger Dennis Fagerudd. Eleverna kan läsa extrakurser och på så sätt få högskolebehörighet. Det är absolut inte så att man placeras i ett fack.
Lucas Nilsson och Maya Gunnarsson var två av eleverna som besökte gymnasiet på torsdagen. Lucas Nilsson är redan säker på sitt gymnasieval.
– Jag ska välja fordon-transport, säger han.
Maya Gunnarsson är fortfarande tveksam.
– Jag har inte bestämt mig än, men jag hoppas att jag kan få mer inspiration under dagen.