44 procent saknar motivation i skolan

Landets största skolundersökning, gjord av Sveriges kommuner och landsting (SKL), visar att nästan hälften av kommunens åttondeklassare känner sig omotiverade i skolan. Eleverna Petra Löwenhagen och Felicia Engström går i årskurs åtta på Ellen Keyskolan i Västervik. De upplever att motivationen kommer och går. - Ibland är man inspirerad och ibland vill man bara skita i allt, säger de.

Åttondeklassarna Felicia Engström och Petra Löwenhagen upplever att motivationen går upp och ner. Foto: Ellinor Harrysson

Åttondeklassarna Felicia Engström och Petra Löwenhagen upplever att motivationen går upp och ner. Foto: Ellinor Harrysson

Foto:

Västervik2014-12-20 05:05


Nära 100 000 elever i Sverige har svarat på SKL:s enkät med frågor om skolan och undervisningen. På frågan "Skolarbetet gör mig så nyfiken att jag får lust att lära mig mer" har bara 56 procent av kommunens åttondeklassare svarat att det stämmer helt eller att det stämmer ganska bra. Det placerar Västerviks kommun på plats 30 i landet. För femteklassarna är motsvarande siffra betydligt högre - hela 87 procent.
Högstadieeleverna Petra Löwenhagen och Felicia Engström upplever inte att deras skolmotivation har minskat med åren. Tvärt om.
- Ju äldre man blir, desto mer motivation tycker jag att man får. Nu vet man att man måste ha bra betyg för att söka till gymnasiet, säger Felicia Engström.
Samtidigt kan de förstå de negativa siffrorna.
- Motivationen kommer och går, man tycker ju inte alltid att det är roligt, säger Petra Löwenhagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om