450 ungdomar i feriepraktik

Alla ungdomar som ville fick i år en feriepraktik anordnad av kommunen i samarbete näringslivet. Sparbanksstiftelsen går in och betalar halva lönen för platserna inom näringslivet.

Barbro Ekström och Barbro Landin tar en fika med feriearbetande Hanna Hjalmarsson på Rosavillas dagverksamhet.

Barbro Ekström och Barbro Landin tar en fika med feriearbetande Hanna Hjalmarsson på Rosavillas dagverksamhet.

Foto:

Västervik2016-06-30 11:00

Får en inblick i arbetslivet

I sommar är 450 elever i grundskolan och gymnasiet ute på feriepraktik anordnad av kommunen och näringslivet. Under våren har Lotta Bäckström och Hanna Walfredsson på "Arbete och kompetens" raggat platser och i år kunde alla som ville få en plats.

Det är ett projekt mellan kommunen och Sparbanksstiftelsen berättar Hanna Walfredsson. Företag som erbjuder platser betalar bara halva lönekostnaden och Sparbanksstiftelsen står för resten.

Inblick i arbetslivet

Det är ungdomar födda mellan åren 1997-2000 som i år har kunnat söka platserna. Ett politiskt beslut från 2011 som står bakom satsningen att förbereda ungdomar och ge dem en inblick i arbetslivet. I år får 200 ungdomar platser i näringslivet och 250 får en kommunal plats.

Vi vill förbereda så många ungdomar som möjligt för arbetslivet säger Per Lundberg som är chef för "Arbete och Kompetens" på Västerviks kommun.

Ungdomarna har kunnat söka sin praktik genom en websida på kommunen och där önskat tre olika platser. Sedan har de matchats med arbetsgivare för komma till rätt ställe. Alla erbjuds sedan en plats i tre veckor, de flesta arbetar sex timmar om dagen och har en timlön på 59-64 kronor i timmen.

Skönt jobb

Melker Hising , 16 år har fått jobb på boendet Humlan inom Rosavillas äldreboende i Västervik. Det var hans förstahandsval och han visste inte riktigt vad han gav sig in på.

Det verkade vara ett skönt jobb. Jag börjar dagen med att göra frukost åt brukarna, sedan följer jag med dem till gymnastiken.

Ungdomarna på Rosavilla är positivt överraskade, arbetet är bättre än de trodde och det är trevligt att ha kontakt med de äldre.

Det är roligt att jobba med gamla, säger Hanna Hjalmarsson som just slutat nian.

Man får många roliga konversationer, fortsätter Melker Hising och hjälper Ingrid Oscarsson till gymnastiken som snart ska börja.

Melker Hising har feriepraktik på Rosavilla, här hjälper han Ingrid Oscarsson.
Melker Hising har feriepraktik på Rosavilla, här hjälper han Ingrid Oscarsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om