55 ton skräp spolas ner varje år

Varje år spolas cirka 55 ton skräp ner i avloppen i Västerviks kommun. En situation som ligger bakom många fulspolningar är att toalettpappret är slut. Istället används ofta hushållspapper som riskerar att orsaka stopp och översvämningar.

Toalettpapper är det enda pappret som får spolas ner i toaletten.

Toalettpapper är det enda pappret som får spolas ner i toaletten.

Foto:

Västervik2017-11-21 15:30

Det är så kallade "fultorkningar" som är den största anledningen till skräpet som spolas ner i avloppen. Det visar en undersökning som YouGov har genomfört på uppdrag av Svenskt Vatten. Bara i Västerviks kommun spolas det ner ungefär 55 ton skräp i avloppen, varje år.

- En situation som ligger bakom många fulspolningar är att toalettpappret är slut. Oftast löser vi situationen genom att "fultorka" oss med hushållspapper som sedan spolas ned i toaletten, skriver Västerviks kommun i ett pressmeddelande.

"Var förväntat"

Att hushållspapper är den vanligaste fultorkningen var förväntat, men undersökningen visar också att en stor del av svenskarna inte känner till att hushållspapper och våtservetter inte ska spolas ned i toaletterna. Hushållspapper och våtservetter löses nämligen inte upp av vatten. Därav kan pappret orsaka stora problem för reningsverk, pumpstationer och i toaletten.

Förutom stopp i ledningar och pumpar, samt översvämningar med efterföljande utsläpp av orenat avloppsvatten till våra vattendrag orsakar nedspolat hushållspapper och våtservetter också en stor mängd avfall som måste rensas bort från galler och ledningar i avloppsreningsverken och köras bort för förbränning.

Det bästa tipset för att undvika fulspolning är att alltid ha en papperskorg på toaletten där hushållspapper, våtservetter och annat skräp kan slängas.

- Skräp ska alltid slängas bland förbränningsbara sopor. Svårare än så är det inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om