80 i kö för att få hjälp som nyinflyttad

Kommunen anordnar nu en tävling för att få fram fler värdar som kan ta emot och hjälpa nyinflyttade.

Reem Alhaddad är integrationsassistent på Västerviks kommun. Foto: Anders Sjögren

Reem Alhaddad är integrationsassistent på Västerviks kommun. Foto: Anders Sjögren

Foto:

Västervik2018-04-22 11:30

- Vi har matchat över 100 par men vi har över 80 som står på kö för att få träffa någon som bott här sedan länge, säger Reem Alhaddad, integrationsassistent på Västerviks kommun.

Behovet av Västerviksvärdar är stort, och nu testar kommunen ett nytt sätt att locka fler värdar på, nämligen genom en tävling.

" Från 20 april till 6 maj kan du som värvar nya värdar vara med och tävla om familjebiljetter till Virum älgpark" skriver kommunen på sin hemsida.

Som Västerviksvärd får man träffa någon som är ny i både Sverige och Västerviks kommun och ta del av ett kulturellt utbyte.

- Ta chansen och tipsa någon du känner om att bli Västerviksvärd. Kanske din granne, kollega eller väninna? Alla som är intresserade av att träffa nya människor och är över 18 år är välkommen att anmäla sig, säger Reem Alhaddad.

80 står i kö

Genom Västerviksvärd får den som är ny i Sverige och kommunen möjlighet att träffa den som bott här sedan länge.

- Det är ett bra steg för att komma in i samhället, lära sig sociala koder och både ta del av en ny och dela med sig av sin egen kultur. Vi har matchat över 100 par men vi har över 80 som står på kö för att få träffa någon som bott här sedan länge.

Att vara värd är ett ideellt uppdrag där man träffas under avslappnade former.

- Att mötas över en bit mat brukar vara ett bra sätt att lära känna varandra. Det blir ett naturligt samtalsämne och de allra flesta uppskattar att smaka ny och spännande mat. Det brukar bli ett härligt kulturellt utbyte, säger Reem Alhaddad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om