Av de som förvärvsarbetar i Sverige jobbar 66 procent i sin hemkommun. På kommunnivå varierar andelen från 96 procent i Kiruna till 18 procent i Salem. Det visar siffror från Statistiska centralbyrån (SCB), som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.
- Kommunerna är ytmässigt större i norra Sverige, så där är det fler som arbetar i samma kommun, säger Erika Sandow, kulturgeograf och forskare vid Umeå universitet, till nyhetsbyrån Siren.
Västerviks kommun har 16 299 förvärvsarbetande. 14 121 av dem bor och arbetar i samma kommun, vilket motsvarar 87 procent. Det är den sjunde högsta siffran i landet, och den näst högsta siffran i Kalmar län. Bara i Oskarshamn kommun (89%) var siffran högre i länet.
Minskning
Trots det har andelen som bor och arbetar i Västerviks kommun minskat de senaste åren. Minskningen har pågått sedan 2013. Blickar man tio år bakåt så noterades den högsta siffran 2008, då antalet var 14 403.
Mörbylånga kommun står för länets lägsta siffra - där arbetar endast 50 procent i sin hemkommun.
- Arbetsmarknadsregionerna är större kring storstäder och mindre i glesare områden. Det ska löna sig att pendla, så det handlar om avstånden som man kan nå inom rimlig tid. Man måste resa ganska långt för att hitta ett annat arbete i till exempel Kiruna, jämfört med i Mälardalsregionen, fortsätter hon.
Av Sveriges totalt 4,8 miljoner förvärvsarbetande är det 3,2 miljoner som bor och arbetar i samma kommun.
- Vi bor och jobbar väldigt koncentrerat i Sverige. De flesta bor nära sin arbetsplats. Ungefär en tredjedel av arbetskraften pendlar över kommungräns, säger Erika Sandow.