ACT bygger företagshotell på Ljungheden

Det som började med utebliven lön och en arbetsgivare i konkurs ledde istället till att far och söner startade eget. Sedan 2010 driver ACT M&B AB ett byggföretag med cirka 15 anställda. Inriktningen är att bygga industri- och lagerstålhallar. I januari flyttade de in i egen fastighet på Lunnargatan.

Det är bröderna Alexander Juhlin och Christian Meijer som driver ACT M&B AB tillsammans med sin pappa Torbjörn Karlsson. Fastigheten som bland annat rymmer kontor, personalutrymmen, förråd och garage blev klar i januari 2017, nu bygger de snart etapp 2 strax intill. Foto: Lena Dahlberg

Det är bröderna Alexander Juhlin och Christian Meijer som driver ACT M&B AB tillsammans med sin pappa Torbjörn Karlsson. Fastigheten som bland annat rymmer kontor, personalutrymmen, förråd och garage blev klar i januari 2017, nu bygger de snart etapp 2 strax intill. Foto: Lena Dahlberg

Foto:

Västervik2017-04-01 08:55

ACT står det med stora röda bokstäver på den svarta fasaden intill Lunnargatan. Här är Torbjörn Karlsson och Christian Meijer fullt sysselsatta med administrativa uppgifter – de letar fler anställda, fler uppdrag och så allt det andra som hör till när man driver företag. Den tredje delägaren, Alexander Juhlin, arbetar oftast som arbetsledare på olika arbetsplatser runt om i Sverige.

Det som nu är ett stabilt företag med högt ställda framtidsplaner började med att Torbjörn Karlsson jobbade med att bygga stålhallar åt ett västkustföretag 2006. Året efter började sonen Christian Meijer i samma företag.

Och efter ytterligare ett par år fanns även den yngre sonen Alexander Juhlin med på lönelistan. Men när första lönen skulle betalas ut i januari 2010 visade det sig att ägaren försatt företaget i konkurs.
– Vi blev blåsta, men av ägaren blev vi erbjudna ett annat jobb i ett annat företag som han ägde. Vi sa nej, men ändrade oss. Skrev istället ett tydligt avtal, jobbade till sommaren, fick även vår innestående lön och startade sedan eget.

Far och söner byggde upp ACT M&B, som står för Alexander, Christian, Torbjörn Montage och Byggnation, parallellt med sina anställningar. Tack vare att de hade ett bra rykte som anställda, och hunnit med att skaffa sig ett nätverk, fick de snart fullt upp.
– Vi hade egentligen bara tänkt förse oss själva med jobb, men fick så mycket att göra att vi anställde två personer 2011. Under 2012 till 2013 hände det massor, vi jobbade bland annat med att montera balkonger, flera hallar, Tele2 Arena och Ikano i Kungens Kurva. Många stora jobb som var igång samtidigt.
– Under 2013 var vi 20 anställda, förra året 25. Nu är vi runt 15. Det är rejäla svängningar i den här branschen, säger Alexander Juhlin.

Vi sitter i det nya köket och summerar de gångna åren. Hektiska och många gånger helt galet arbetskrävande, enligt far och söner. Men varefter företaget växte och blev allt mer stabilt kände ägarna också att de inte kunde fortsätta med kontoren i hemmen. Det behövdes representativa ytor, garage och förråd. Något de säkert kunde hyrt, men som förstås kändes mest naturligt att bygga själva.

I december 2015 började de bygga på Lunnargatan, i januari 2017 flyttade ACT in i egen fastighet på 220 kvadratmeter.
– Vi gjorde ju också den här satsningen för att få en reklampelare i Västervik. Det är på hemmaplan vi vill växa nu, säger Christian Meijer.

Att arbeta med montering över halva Sverige ställer höga krav på de anställda. De flesta ligger borta från söndag kväll till torsdag kväll, däremellan är det långa arbetsdagar. Oftast utomhus. Sover gör man i husvagnar eller på vandrarhem. Att säga att det frestar på mentalt är milt uttryckt.

Men det finns fördelar.
– Jobbet passar inte alla, men du tjänar bra även om du inte har utbildning, säger Alexander Juhlin.

ACT har fortfarande bemanning som en stor del av företagsidén, men har även profilerat sig mot att räkna på egna jobb, och då ansvara för allt från material till montage.
– Vårt senaste projekt är en Willysbutik i Oskarshamn, den invigs i april.

Nu är det dags för etapp två. Strax intill den nyligen uppförda lokalen ska man bygga ett företagshotell på 540 kvadratmeter markyta, med plats för fem hyresgäster.
– När tre företag tecknat sig börjar vi bygga. Vi räknar med att det blir under sommaren. Till årsskiftet 2017-2018 bör det vara klart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om