Åklagaren yrkade på fängelse för rån

Åklagare Johan Henningsson yrkar på minst 2,5 års fängelse för mannen som står åtalad för rånet. "Ser bevisläget som gott", säger han.

Mannen döms till samhällstjänst i totalt 50 timmar.

Mannen döms till samhällstjänst i totalt 50 timmar.

Foto: Filip Gustafsson

Västervik2019-09-02 18:10

Under måndagen hölls rättegång mot den man i 40-årsåldern som misstänks ha använt ett barn som medhjälpare under ett bostadsrån i Västervik den 8:e juli i år. Åklagaren yrkar på fängelse i minst 2,5 år och tingsrätten valde att hålla mannen kvar i häktet fram tills dom avkunnas.

– Eftersom mannen sitter kvar i häktet ser jag bevisläget som gott. Han är utpekad av vittne och har haft godset i sin besittning. Så sammantaget när det gäller just det rånet så ser jag bevisningen som bra. Sedan får vi se om tingsrätten bedömer det som rån eller grov stöld och misshandel, säger kammaråklagare Johan Henningsson.

Mannen, som förekommer under flera avsnitt i belastningsregistret, står åtalad på totalt nio åtalspunkter. Förutom rån åtalas mannen även för grov stöld, stöld, misshandel, häleri, brott mot knivlagen och ringa narkotikabrott.

– Jag har pläderat för att han ska dömas på samtliga punkter men det är tingsrätten som prövar. Att han sitter kvar i häkte ser jag som en indikation på en viss framgång.

I stämningsansökan menar åklagaren att mannen förmått pojken till brott genom "missbruk av dennes ungdom, oförstånd och beroendeställning".

Domen meddelas den 9:e september

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om