Aktiva vattenskidåkare på Långsjön – vill att klubben ska leva vidare

När Jakob Hällmar ökar farten sträcks linan och Johan Andersson kan börja ta ut svängarna. Vattnet står som en fontän när han rundar boj efter boj på Långsjöns krusade yta. – Det är en grym känsla att ha kontroll över ett åk. En riktig adrenalinkick!

Johan Andersson tar ut svängen och rundar bojen galant. Foto: Lena Dahlberg

Johan Andersson tar ut svängen och rundar bojen galant. Foto: Lena Dahlberg

Foto:

Västervik2017-06-27 17:00

Den som gillar vatten och en sport som ger lite extra adrenalinpåslag har säkert redan hittat till vattenskidåkningen. Men det är nog få som känner till Ankarsrums vattenskidklubb, en klubb som bildades för 24 år sedan av ett gäng entusiaster och som fortfarande är verksam.

– Vi är kanske fem aktiva, men söker fler som vill engagera sig och utveckla vår verksamhet, säger Johan Andersson, en av dem som varit med från starten.

Vattenskidåkarna har en slalombana i ett sund i Långsjön. Perfekta förhållanden, enligt Johan Andersson.

– Slalomåkning fungerar bäst på små lugna insjöar med vass i kanterna som fångar upp vågorna.

– Båten tar oss snabbt ut till en av öarna, där medlemmarna byggt en ny brygga under vintern. Båten, med en 340-hästars motor, är ny i klubbens ägo sedan förra sommaren.

– Vi började med en betydligt mindre båt och motor. Den här är perfekt, det måste vara en båt som är tillräckligt stor och snabb så att den inte rubbas av vattenskidåkaren.

Letar nya medlemmar

Den som är ovan börjar på två skidor, sedan övergår de flesta till att åka på en skida. Det går att hitta en bra begagnad skida för en tusenlapp.

– Vi har några i klubben att låna ut, även barnskidor.

Klubben har tidigare haft några prova-på-dagar, men gänget som jobbar för att verksamheten ska finnas kvar säger att det är kanske inte det bästa sättet när det gäller att hitta nya medlemmar.

– Det är klart att folk måste få prova, har vi tur fastnar de för vattenskidåkningen, men vi letar efter folk som har ett seriöst intresse.

Johan Andersson och Henrik Johansson har tidigare tävlat i slalom. Hopp och trick är andra grenar inom vattenskidåkning.

Men det räcker att man är intresserad av att åka vattenskidor i största allmänhet. Det behöver inte handla om att åka slalom eller att tävla.

– Förr bröt vi nästan upp isen för att kunna åka. Nu försöker vi åka ett par gånger per vecka under sommaren.

Johan Andersson på väg ut ur en bana. Han och Henrik Johansson har tidigare tävlat i slalomgrenen inom vattenskidåkning.
Johan Andersson på väg ut ur en bana. Han och Henrik Johansson har tidigare tävlat i slalomgrenen inom vattenskidåkning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om