Aktiviteten som ger bebisar vattenvana: "Jag blir så varm inombords"

I en trygg miljö och i en varm bassäng får bebisar och små barn varje söndag bekanta sig med deras naturliga förmåga att vistas i vatten tillsammans med siminstruktör Pia Lennartson.

I bassängen visar Pia bland annat med hjälp av en docka, olika grepp som föräldrarna kan använda med sina barn.

I bassängen visar Pia bland annat med hjälp av en docka, olika grepp som föräldrarna kan använda med sina barn.

Foto:

Västervik2017-02-27 11:00

Intresset för babysim började då Pia Lennartson själv fick sina egna barn, och då hon började delta med dem i en drop-in-verksamhet i Hultsfred 1988.

– Det var en sådan fantastisk lycka och veckans höjdpunkt för oss då jag åkte iväg med mina barn. Även att barnen var små, så lärde de sig att känna igen simväskan som stod förberedd i hallen och kröp bort till den.

Pia Lennartsons intresse för babysim och småbarnssim blev så stort och hon gick till slut själv utbildningar till siminstruktör, småbarnssimskoleinstruktör, minisimsinstruktör och inom hjärt- och lungräddning. Till slut hade hon verksamheter på flera olika orter.

Till Sverige kom babysim 1979 via Birger Bure och Knut Rosén som var pionjärer inom området. Men konceptet började redan på 1960-talet på andra sidan jordklotet.

– Det var en simlärare i Australien som på kul tog med sin lilla dotter ned till vattnet, säger Pia Lennartson.

– Det gick så bra, folk såg det och blev så intresserade, att till slut blev det en kursverksamhet av det.

Vattenvana

Det finns nu tre grupper med barn i olika åldrar som kommer på babysim och småbarnssim varje vecka i Västervik.

– De får lära sig hur man kan hålla sitt barn och röra dem i vattnet.

I början handlar det mycket om att känna trygghet, och bli van vid alla nya intryck. Man ser sedan när de "släpper ut kroppen" brukar jag säga, då de blir avslappnade och bara lyckliga över att vara här.

Föräldrarna som kommer med sina barn vill att barnen tidigt ska få vattenvana, men det är mycket viktigt att allt sker på bäbisarnas och barnens villkor.

– Efter några gånger så börjar vi med lite ansiktsdopp så att de ska få vatten i ansiktet. Vi övar även på att vända över på rygg och att kunna flyta, det är ganska viktigt att kunna behålla den kunskapen.

Under ytan

Då barnen får öva på att simma under vattnet, så släpper man iväg dem bara om barnen själva vill. Det sker i så fall mellan två personer. Man följer med i början så att de förstår samband mellan rörelse och att nå framåt i vattnet. Det är viktigt att man känner av varje barn när de vill. Via olika signaler ser man det tydligt.

– Det är förunderligt hur snabbt barnen verkar lära sig, och ibland räcker det med att man gör något en gång för att de ska förstå menar Pia Lennartson.

För de som övar på dykövningar från flytstol eller kanten så gör man det om man vill, men kan börjas med efter 5:e till 6:e gången. Man ber barnen att komma, och berömmer mycket när de gör rätt. Barnen vet var kanten eller stången är och kämpar sig tillbaka dit. Till slut efter träning kan de även lära sig att gå upp till ytan för att ta ett andetag.

Hålla andan själv

Att börja med babysim ger barnet, förutom vattenvana, förmåga att själv hålla andan under vatten.

I och med att föräldrarna börjar med babyn medan reflexen finns kvar som gör att struplocket stängs, så blir det självklart för dem att vara under vattnet. Efter sex månaders ålder börjar reflexen sedan att försvagas. Men har de tränat på detta går de förbi reflexen och lär sig hålla andan själva i stället.

– Jag blir fortfarande så varm inombords när man ser barnens lycka då de kommit över en gräns eller bara av att vara i vattnet. Samhörigheten och ögonkontakten blir så fin mellan barnen och föräldrarna. Det är kvalitetstid och gör att de knyter an mycket. Och detta har ju inget med mat och amning att göra, så för papporna brukar detta kännas väldigt speciellt.

Det kommer även ensamma föräldrar på babysimmet. Då finns Pia där och hjälper till om det behövs med trygghet och i övningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om