Verksamheten – som regleras i skollagen – går under namnet Kommunens aktivitetsansvar (KAA). Sammanlagt har man tre tjänster, så kallade ungdomscoacher, som arbetar specifikt med detta.
Målgruppen det handlar om är ungdomar mellan 16 och 20 år som är skrivna i kommunen och som alltså inte fullföljt någon utbildning på nationella program i gymnasieskolan, gymnasiesärskolan eller motsvarande.
– Det handlar om att skaffa en helhetsbild av vad ungdomarna behöver för stöd. Att upprätta kontakt med dem är första steget, säger Annette Torstensson (C), förste vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
– Kan man inte nå dem via telefon eller internet kan man ibland få söka kontakt på ett mer gammaldags vis, genom att skicka vykort till exempel.
Målet är att få tillbaka dem i studier eller att hjälpa dem hitta en arbets- eller praktikplats. Kommunen ska erbjuda ungdomarna "lämpliga individuella åtgärder".
För närvarande omfattas 148 ungdomar i kommunen.
Kommunfullmäktige beslutade 2015 att ansvaret för KAA skulle överföras från kommunstyrelsens förvaltning till barn- och utbildningsnämnden och i dag är Kommunens aktivitetsansvar en del av gymnasieskolans organisation.
– Det här är en viktig fråga. Vi måste göra vad vi kan för att förebygga utanförskap, säger barn- och utbildningschef Magnus Bengtsson.
Han poängterar att en del av dem som kontaktas visar sig upptagna av fullt relevanta sysselsättningar.