Äldre fick hjälp med service

Ett fåtal äldre tog chansen att få sin rollator besiktigad på Lindögården i Västervik under gårdagen.

Pierre Nilsson, från kommunens buffert förråd. Foto: Anders Sjögren

Pierre Nilsson, från kommunens buffert förråd. Foto: Anders Sjögren

Foto:

Västervik2017-10-02 10:20

Till rollatorcaféerna kan kommunens äldre komma för att få sina hjälpmedel servade inför vintern. Igår hade turen kommit till Lindögården i Västervik.

Pierre Nilsson och Bengt Landelius, från kommunens buffertförråd, ansvarar för reparationerna och igår besökte de Lindögården i Västervik.

Vi är här för att hjälpa äldre och titta över deras hjälpmedel, säger Bengt Landelius, reparatörer.

Att man har hela och säkra hjälpmedel är viktigt, så att man inte går omkring med en rollator som är en risk istället för en tillgång.

Fallolyckor

Vid träffarna medverkar även sjukgymnaster och fysioterapeuter, för att informera om fallolyckor.

Fallolyckor är vanligare än trafikolyckor, säger Annie Anderot, fysioterapeut. Ändå är det mer fokus på att ploga vägar än trottoarer.

Det finns mycket man kan göra för att minska risken för fallolyckor. Att vara fysisk aktiv, träna balans och benstyrka är en viktig del.

Många har koll på att man behöver träna sina muskler, men kroppens balanssystem är också en rörelsekvalitet. Går man med rollator så jobbar man väldigt lite med kroppens balanssystem, säger Hanna Blomqvist, sjukgymnast.

Benstyrka är viktigt

Det är aldrig för sent att bli fysiskt aktiv.

Man kan träna styrka och balans tills man blir 100 år. Vill man minska risken för fall ska man framförallt träna benstyrka, säger Hanna Blomqvist.

Bengt Landelius hoppas att rollatorcaféerna kan bli en stående aktivitet i kommunen.

Det brukar vara väldigt uppskattat.

Den som missade chansen att besöka Lindögården igår, kan besöka nästa rollatorcafé på Kungshöjden i Ankarsrum nu på torsdag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om