Äldre kvinna dog efter fallskador – nu får boendets rutiner kritik

En kvinna på ett boende i Västerviks kommun avled i fjol, i sviterna från flera frakturer och en hjärnblödning orsakade av ett fall. Nu kritiserar IVO boendet, och kräver skärpning av rutinerna vid incidenter.

Foto: TT

Västervik2016-09-26 06:28

En äldre kvinna, boende på ett äldreboende i Västerviks kommun, ramlade och slog sig rejält i huvudet i slutet av november i fjol.

Men inte förrän morgonen efter skickades hon till sjukhus, där det visade sig att hon drabbats av en hjärnblödning – och flera nackfrakturer.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har nu granskat händelsen och riktar kritik mot boendet eftersom behandling och uppsökande av läkare dröjde till morgonen därpå.

Eftersom kvinnan medicinerades med det blodförtunnande läkemedlet Waran, menar IVO att en annan bedömning borde gjorts av personalen i samband med händelsen – alternativt att en ansvarig läkare borde kontaktats.

Av anmälan framgår att boendepersonalen ville skicka kvinna till sjukhus, men att hon själv ville stanna kvar på boendet. Därmed valde personalen att ta hänsyn till paragrafen om självbestämmande i sjukvårdslagen.

IVO konstaterar, utöver kritiken, att boendets rutiner för kontaktande av anhöriga brister och bör stadgas upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om