Äldre ser stor fara med ett kontantlöst samhälle

För de äldre kan det vara en krångligare tid då vi mer och mer går emot ett kontantlöst samhälle. I PRO Västervik tycker man att om så ska ske, behöver övergångsperioden vara längre.

Kontanter är fortfarande viktiga att de finns kvar för den äldre generationen. Foto: Liselotte S Johansson

Kontanter är fortfarande viktiga att de finns kvar för den äldre generationen. Foto: Liselotte S Johansson

Foto:

Västervik2017-08-23 12:00

– För oss är det ett väldigt dilemma, säger Jan Forsberg, ordförande i PRO. Vi lever på lotterier som kräver kontanthantering och vid varje möte har vi en entréavgift.

Han menar att det skulle försvåra arbetet i för föreningen.

– Om vi skulle ha kortbetalning vid entrén skulle vi behöva öppna flera timmar innan. Alla i den här åldern ser dåligt och skulle ha svårt att knappa in koder. Och hur det skulle fungera med lottförsäljning vet jag inte. Det här är ett uppenbart problem.

Upplever du att det problem även ute i vardagen?

– Inte i dagliga livet lika mycket. Men de nya pengarna vi fick tycker många att de är svåra att skilja åt. Man måste ha flera för att kunna jämföra dem innan de lämnas över.

Med dålig syn och osäkerhet inför nya mynt hade designen kunnat vara bättre.

– Det hade varit bra om det hade varit hål i något av mynten, som de har i Danmark och Norge, så det gick lättare att skilja dem åt.

Teknikutvecklingen slår hårdast mot de som allra äldst och har svårt att lära sig hur swish och betalning med kort fungerar.

– En av våra äldsta medlemmar är 94 år. Även om vi lever i en övergångstid och alla kommer att lära sig den nya tekniken efter hand, så är det många som inte klarar av det nu.

– Vad jag vet har vi bara en bank kvar idag som hanterar kontanter i Västervik. Och det är många offentliga ställen som inte tar emot kontanter längre.

Vad kan göras för att underlätta situationen?

– Jag vet inte. Vi behöver ju anpassa oss till systemet. Men en ideell förening som oss, skulle det bli väldigt dyrt att skaffa ett betalsystem och Swish. Allt medför avgifter.

I kommunen finns tio pensionärsföreningar inom PRO, varav den i Västervik har drygt 500 medlemmar.

– Medelåldern är hög i föreningarna. Idag anser man sig inte riktigt vara pensionär vid 65 år, så många av våra medlemmar har hög ålder. För ett par år sedan hade PRO namninsamlingar för att försöka hindra att kontanter försvann, men det ledde inte till någon förändring, säger Jan Forsberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om