Äldreupproret samlar styrkorna

Äldreupproret går vidare och siktar nationellt. Man byter också namn till VÄV – Vision äldreomsorgen Västervik. Nu vill de att fler engagerar sig.

Therese Ringdahl Nilsson är en av sex i den nya styrelsen. Nu vill de att fler engagerar sig.

Therese Ringdahl Nilsson är en av sex i den nya styrelsen. Nu vill de att fler engagerar sig.

Foto: Filip Gustafsson/arkiv

Västervik2019-04-02 17:10

Under december 2018 startades det som då kallades Äldreupproret. Sedan dess har det gått fort. I dag är man en förening och har bytt namn till VÄV – Vision äldreomsorgen Västervik. Sex personer i styrelsen vill bli fler, och satsar på samarbete över hela Sverige. Det berättar initiativtagaren Therese Ringdahl Nilsson.

– Vi bytte namn för att det låter mjukare. Uppror låter hårt och vi måste fokusera på samarbete för att få till en förändring.

Rent konkret kan det handla om att samordna fler liknande initiativ runt om i Sverige. Det finns många, säger Therese Ringdahl Nilsson.

– Just därför kallar vi det också väv. Vi försöker väva ihop alla grupper som finns och jag sitter med det arbetet nu. Det finns väldigt många "uppror" som varit lite vilande. När jag ringer så får de tillbaka gnistan.

– Jag blir chockad av att så många vet vem jag är. Vi får väldigt bra respons, inte minst från den politiska oppositionen i kommunen.

Nu bjuder man in till en informationsträff på Campus Västervik den 9:e april.

– Där kommer vi blanda annat presentera fem huvudfrågor som vi ska jobba med i arbetsgrupper. Det kan handla om den landsomfattande manifestation vi planerar i höst, om att granska olika delar av äldreomsorgen eller om avvikelserapportering.

Det långsiktiga målet är att man till år 2030 ska ha en helt ny syn på äldreomsorg.

– Vi kallar det Vision äldreomsorg 2030. Meningen är att det ska bli ett pilotprojekt där en ny slags omsorg ska kunna vara på plats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!