När april slog över i maj hände något med Sveriges klimat. Dagarna blev varmare och marken allt torrare. SMHI rapporterade om enbart två regntillfällen över Kalmar län under hela månaden, 26 maj i Emmaboda och 11 maj i Målilla.
– Mitt starkaste minne är att det var så många pågående bränder samtidigt. Jag har aldrig varit med om att vi har haft åtta stycken samtidigt, säger Peter Helge, verksamhetsansvarig på räddningstjänsten i Västervik.
– Något som jag också minns är all fantastisk personal som kom in på semestrar och ledighet. Men också allmänheten som hörde av sig och ställde upp på ett fantastiskt sätt. Brandflyget gjorde också en fantastisk insats och tillsammans så har vi klarat det här, fortsätter han.
Mellan 1 maj och 31 augusti larmades räddningstjänsten i Västervik till 74 bränder i skog och mark. 2017 var siffran 34 stycken.
– Orsaken till ökningen är den extrema torkan som var i kombination med bland annat åska.
På eftermiddagen den 20 juli larmades räddningstjänsten i Västervik till området kring Hjorted och Totebo. Inte mindre är åtta bränder hade blossat upp och alla tillgängliga resurser fick sättas in. Förstärkning från räddningstjänsterna i Oskarshamn, Vimmerby, Hultsfred, Nybro och Kalmar kommuner anlände för att bekämpa bränderna. Även försvarsmakten och kommunens frivilliga resursgrupp fick rycka in.
– Under sommaren så var det ett givande och tagande mellan olika aktörer. Man fick hjälpa varandra helt enkelt. Vi fick hjälp när vi behövde och fick även ge hjälp till exempelvis Jämtland och andra kommuner.
Med sommaren 2018 i baktanke, hur kommer ni att förbereda er inför nästa år?– Vi har redan nu flaggat för politiken att vi skulle vara i behov av mer vattenresurser. Vi skulle vilja ha en tankbil till. I somras gick vi upp i beredskap när vi såg att det skulle bli väldigt torrt. Så vi ökade bemanningen på vissa stationer. Blir det torrt även nästa sommar så kommer vi att göra gå upp på samma sätt.
Räddningstjänstens senaste projekt CIP, Civil Insatsperson, går ut på att civilpersoner får grundläggande utbildning i bland annat brandsläckning. Tanken är att insatspersonen ska fungera som en extra resurs på platser där räddningstjänsten har långa framkörningstider.
– Det finns en välvilja i samhället när det händer något. Det som har blivit positivt efter sommaren är att det inte varit speciellt svårt att hitta eldsjälar för CIP. Det har varit enkelt att rekrytera på många platser och vi kommer att dra igång under året.