Algblomningen väntas öka

Det väntas högre temperatur nästa vecka och vinden mojnar, vilket gör att förutsättningarna för algblomning i Östersjön samt stora vikar längs med kusten.

Redan nästa vecka kan det se ut så här längs med våra kuster, med mycket algblomning. Foto: Anders Sjögren

Redan nästa vecka kan det se ut så här längs med våra kuster, med mycket algblomning. Foto: Anders Sjögren

Foto:

Västervik2017-07-13 08:30

Redan i maj sågs de första tecknen på algblomning i Östersjön. Den intensiva värmebölja som kom upp över södra delarna av landet gjorde att cyanobakterierna ökade, vilket i dagligt tal kallas för algblomning. Fram till nu i mitten av juli har algblomningen inte varit så omfattande. Men nästa vecka kommer temperaturen att öka samtidigt som vinden avtar vilket ger förutsättningar för de blågröna cyanobakterierna att blomma.

Marcus Nord som arbetar på Naturum i Västervik berättar:

– Jag har sett några lokala algblomningar i Gamlebyviken. Även om algblomningarna i Östersjön når vår kust kan det uppstå algblomningar i våra havsvikar som Gamlebyviken och Gudingen.

Han säger att barn och hundar inte ska bada när bakterierna blommar.

– Står man i vattnet till knäna och inte kan se sina fötter ska man inte bada. Framförallt hundar och barn som är mer känsliga än vuxna ska hålla sig på land.

Brist på torsk

Anledningen till att de cyanobakterierna uppstår i så hög koncentration i juli beror enligt Markus Nord på att det är brist på stor rovfisk, främst torsk, i Östersjön, samt läckage av näringsämnen från land.

– Brist på torsk är en av de viktigaste orsakerna till att algblomningen uppstår.

Han talar om näringskedjan där färre torskar äter färre skarpsill och strömming som i sin tur äter för mycket djurplankton som i slutändan äter på tok för lite växtplankton som cyanobakterier.

– Näringskedjan är ur balans.

För att komma åt det problemet bör man minska torskfisket i Östersjön men också låta naturen ha sin gång.

– Människan har en övertro på sin kapacitet att påverka systemet. Det är bättre att låta naturen ha sitt sätt att hantera detta på.

Han menar att minskar vi torskfångsten ökar vi fångst av andra fiskarter. Det är bättre att låta naturen vara under ett antal år.

– Samtidigt måste vi minska övergödningen av Östersjön och täppa till kranen som släpper ut näringsämnen från land kraftigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om