Fia Wilensjö är undersköterska i botten, men jobbar sedan sju år tillbaka som aktivitets- och kultursamordnare på Vapengränds äldreboende i Västervik. Hennes arbetsuppgifter varierar.
– Mitt yrke har egentligen ingen given titel, det innefattar så mycket. Jag ser till att folk som kommer hit till Vapengränd får en så normal tillvaro som möjligt – givetvis med hjälp av den övriga personalen. Vi är ett team.
Det är Fia Wilensjö som driver fram idéer och hon är delaktig i det mesta som händer på äldreboendet. Det kan vara allt från större fester till resor och utflykter. Hon talar om ett salutogent förhållningssätt, där man ser det friska hos varje individ istället för det sjuka.
– Alla mår bättre av att aktivera sig. Om det sedan handlar om att resa sig från en stol eller att baka är olika från person till person. För någon kan det vara jätteviktigt att få åka till affären och välja sitt eget schampo. Huvudsaken är att man jobbar individuellt – att man inte känner att man blir en i mängden för att man flyttar hit. Har man haft ett jäkla humör innan så får man ha det här också.
Fia Wilensjö har alltid vetat att hon vill jobba med människor. Efter gymnasiet hade hon fyra olika deltidsjobb innan hon blev undersköterska på heltid.
– Jag har alltid varit driven och hade höga betyg i skolan. Lärarna tyckte att jag skulle ”bli något”, men att bli något för mig är att ta hand om mina medmänniskor, att hjälpa andra till ett värdigt liv.
På Vapengränd har man flera inarbetade traditioner. En av dem populäraste är raggarkortegen som återkommer varje vår.
– När jag fick den tokiga idén tänkte jag att det kanske skulle bli 15 pensionärer och fem bilar, istället blev det 127 pensionärer och 42 bilar första året.
Det hade aldrig varit möjligt utan personalens hjälp. Flera av dem ställde upp under sin lediga helg. Fia Wilensjö lyfter fram personalen gång på gång, liksom äldreboendets chef Annica Mässing.
– Mycket kan vi göra tack vare att chefen har den grundfilosofin som hon har. Här finns det ingen jantelag, alla får göra det de är bra på.
Vapengränd har inga obegränsade resurser och de har inte mer personal än något annat äldreboende.
– Men att känna in och se vad som är viktigt, det är vi riktigt bra på.
Det är också det som Fia Wilensjö berättar om när hon är ute och föreläser i landet. Nu senast var hon i Borgholm.
– Jag har drömjobbet, helt klart. Men det har varit en tuff väg hit, och det är fortfarande tufft ibland. Men allt det positiva väger upp. Att se att de som bor här har det bra, att de får göra saker som betyder mycket för dem. Deras tid är så knapp.
En annan del handlar om att bjuda in de anhöriga. De ska alltid känna sig välkomna att ta del av aktiviteterna.
– I början var det oftast pensionärerna och personalen som var med, men det har förändrats. Nu vill de anhöriga vara med i mycket större utsträckning, vilket vi tycker är jättebra. Det föder så mycket friskt. Och vi i personalen är alltid privatklädda när vi har fester med de äldre. Då vill vi vara medmänniskor istället för vårdare.
Hur har 2016 varit?
– Det har varit ett bra år. Något som har växt mycket är våra gubbmiddagar, då gubbarna i huset lagar mat tillsammans en gång i veckan. Kören som vi har tillsammans med Gertrudsgården har varit ute på turné och det har varit jätteroligt.
2017 ser Fia Wilensjö fram emot att en del av äldreboendets projekt har landat, samt att ta fram nya idéer.
– Nästa jul siktar vi på att ha eget luciatåg och julspel som pensionärerna får göra tillsammans med personalen. Jag kommer också att försöka ta in mer folk utifrån så att vi får fler nya ansikten på boendet.