Trots slutet på en högkonjunktur och låg arbetslöshet, har antalet ansökningar om skuldsanering ökat i Sverige under årets första sex månader. Det visar Kronofogdens nya siffror.
– Det är rekordmånga som ansöker om skuldsanering. Det beror ofta på större förändringar i livet som leder till ekonomiska problem, såsom skilsmässor, arbetslöshet eller sjukdomar, säger Marie Moberg, sektionschef för skuldsaneringsenheten för Kronofogden i Kalmar län.
Fram till juni i år hade nästan 10 900 ansökningar inkommit. Enligt myndigheten är det en ökning med knappt 15 procent jämfört med 2018 första hälft. Det är också en ökning med cirka 4 procent jämfört med förra rekordåret 2017.
Även om det sker en ökning på nationell nivå, gäller inte det Kalmar län och Västerviks kommun. För Västerviks kommun har det hittills i år inkommit 37 ansökningar. Det är 6 ansökningar färre än 2018 och 20 färre än 2017.
– Att Västerviks kommun har en positiv utveckling kan vi bara spekulera kring. Men vi har vi sett att ökningarna kan bero på att man i större städer ofta har fler arbetsgivare och större arbetsplatser. Av den anledningen är risken för ekonomiska förändringar, som nedläggningar och varsel, högre där än i mindre städer, säger Moberg.
Enligt henne kan också historiska förändringar i Västervik haft en inverkan i statistiken.
– Det kan vara så att arbetsgivarna i Västerviks kommun redan har gått igenom sina tuffaste faser av ekonomiska förändringar, vilket har inneburit att privatpersoner har ansökt om skuldsanering. Med andra ord kan dåtidens problem nu vara borta, säger hon.
En stor orsak till årets ökning är den lagändring som genomfördes 2016. Den gjorde det enklare för privatpersoner att ansöka om skuldsanering. Enligt Marie Moberg kan också andra faktorer ha spelat roll.
– Skuldsaneringen har fått uppmärksamhet i media, människor pratar mer om det och individer har blivit mer upplysta. På så sätt vågar folk ta steget att ansöka.
Hos Västerviks kommun arbetar Anna Öberg med budget- och skuldrådgivning. Hon berättar att det är positivt att kommunen verkar ha en gynnsam utveckling men hon oroar sig för mörkertalet.
– Jag tror att det finns flera personer i kommunen som har möjlighet att ansöka eftersom de uppfyller kriterierna för skuldsanering, säger Öberg och tillägger att det handlar om att bättre informera människor om de möjligheter som finns.
Enligt Per-Olof Lindh, enhetschef vid Kronofogden, har ungefär en femtedel av de som ansöker spelrelaterade skulder. Är bilden likartad i kommunen?– Det är svårt att säga. Men de senaste åren har jag sett en ökning av personer i kommunen som har spelproblem och som ansöker om skuldsanering, säger hon.
emil.sandgrim@ostmedia.se