En elev kallade sin kvinnliga lärare för "hora" efter att inte ha velat lämna i från sig sin mobiltelefon när de skulle samlas in, enligt P4 Kalmar. Eleven blev då utslängd från klassrummet av en annan lärare och en polisanmälan mot läraren upprättades.
– Skolverket behöver titta igenom det här ordentligt och skapa riktlinjer om vad som gäller. Som lärare så har vi tillsynsplikt och i det här så handlar det om att vi i samspel med eleverna ska skapa en miljö som är hållbar. Vi som lärare ska kunna agera när vi behöver för att skapa ett tryggt klassrum, säger Peter Lindström, kommunföreningsordförande för Lärarnas Riksförbund.
Peter Lindström berättar att skolpersonalens rädsla för att bli anmäld i samband med ingripande har ökat de senaste åren.
– Den rädslan är påtaglig. "Vågar jag göra det här eller blir jag anmäld då". Börjar man ifrågasätta sitt eget agerande så blir det också en rädsla för att agera. Det är något som påverkar lärarens auktoritet framför allt.
Magdalena Borgemo, ordförande för Lärarförbundet i Västervik, säger att den generella respekten för lärare sjunkit de senaste åren.
– Det har blivit ändrat, men allt har inte blivit dåligt. Vi har en väldigt god relation med väldigt många barn. Men varför det har blivit så här är jättesvårt att säga, men det är ett samhälle som har förändrats och det går inte att jämföra med hur det var för tio år sedan.
För att komma till rätta till problemet vill hon se en ökad tillit för skolpersonal och en tydligare dialog med föräldrar.
– Jag tycker att man måste lita på lärarnas profession och föräldrarna måste ha tillit när de skickar sina barn. Jag tror att lärare, elever och föräldrar måste bli mer "vi".