Allt fler hundar skadas av vildsvin

Allt fler hundar skadas av vildsvin. I Skåne län skadas flest, tätt följt av Kalmar län på andra plats.

Allt fler hundar skadas av vildsvin.

Allt fler hundar skadas av vildsvin.

Foto: Fredrik Jonson/Norrköpings Tidningar

Västervik2018-10-02 17:00

Det är försäkringsbolaget Folksam som har gjort undersökningen som visar att flest hundar skadas i Skåne. Undersökningen visar också att det är vanligast att blandrashundar skadas av vildsvin, på andra plats kommer wachtelhund och på tredje plats jämthund.

Mattias Klingstedt, vildsvinsansvarig i Västerviks norra jaktvårdskrets inom Jägarförbundet, rekommenderar en hund av spets- eller lajkaras när man jagar vildsvin.

– De är mer anpassade för vildsvinsjakt, säger han.

Enligt Mattias Klingstedt är det vanligt att jägare har en wachtelhund.

– De är inte riktigt anpassade, de är små, lite klumpiga och springer inte undan om grisen attackerar.

Han menar att det är viktigt att hundarna är tillräckligt bra tränade.

– Det finns hundar som är väldigt aggressiva och går för nära grisen, då blir de lätt skadade. Helst ska man ha en hund som vet vad som gäller. Den ska hålla sig inom rimligt avstånd hela tiden och vara på alerten.

Mattias Klingstedt rekommenderar att hunden har skyddsväst, framför allt vid vildsvinsjakt, västen skyddar mot vildsvinets vassa betar.

Behöver man vara rädd för vildsvin om man är ute och går med sin hund i skogen?

– Nej, det tycker jag inte. Har du en hund som inte är så lydig, så ska du alltid ha den kopplad oavsett om det är grisar eller rådjur i närheten. Och om du skulle stöta på en gris skulle den bli minst lika chockad som du och hunden själv. Det är absolut ingen fara att vara ute i naturen. En gris går till attack när den bli väldigt stött och känner sig hotad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!