Allt fler langar alkohol

Allt fler vuxna köper ut alkohol till underåriga. De sista tio åren har antalet anmälningar om langning i Sverige femdubblats enligt nya siffror från Brottsförebyggande rådet.

Västervik2010-08-13 06:19

- Vi diskuterar inte frågan, det är tabubelagt att prata om var gränsen går när man ska dricka alkohol, säger Leif Svensson, projektledare i samarbetsprojektet "I Västervik dricker vi mindre".
Från 2000 till 2009 ökade anmälningarna om langning från 236 fall till 2 700. Tillgången på alkohol har också ökat i och med att allt mer alkohol förs in från utlandet och säljs olagligt.
- Det finns ansenliga mängder alkohol i privata hus, hur många har koll på om det försvinner något, jag tycker att då är man också langare.

Damma av moralen
Leif menar även att bjuda sina underåriga barn på alkohol hemma är fel.
- Från att de inte drack något alls gör man det legitimt och man lär bara barnen dricka mer alkohol.
I en undersökning som kom från Sifo i maj visade siffror att 94 procent av landets tonårsföräldrar tar avstånd från att köpa alkohol till 17-åriga ungdomar. Samtidigt uppger 20-25 procent av ungdomarna själva att de har fått alkohol från sina föräldrar, vilket borde innebära att någon ljuger.
- Intressanta siffror, jag tror att ungdomarnas svar stämmer med verkligheten. Alla vuxna vet om att det är förbjudet, men de tror det bästa om sitt barn. Jag önskar att vi kunde damma av moralen som fanns förr, då var det nästan omöjligt att få någon vuxen att langa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!