Almviks café drivs av nya ägare

När Erik och Sofie Askenberger åkte förbi caféet intill E22:an för tre år sedan sa de till varandra att tänk om det där vore ledigt. Då var det inte det, men när Almviks café blev till salu slog paret till direkt. - Vi hade egentligen tänkt öppna café hemma i Gagersrum, men den här lokalen är ju redan anpassad för det, vilket gör det lite lättare att komma igång.

Erik och Sofie Askenberger med yngste sonen Knut, tre månader. Från och med midsommar räknar de med att Almviks café ska vara öppet. Foto: Lena Dahlberg

Erik och Sofie Askenberger med yngste sonen Knut, tre månader. Från och med midsommar räknar de med att Almviks café ska vara öppet. Foto: Lena Dahlberg

Foto:

Västervik2017-05-08 13:30

Det snickras och målas, städas och planeras. Erik och Sofie Askenberger är i full gång med renoveringen av cafédelen i det gamla huset. I fönstret sitter Knut, tre månader, i en bebisstol och tittar förnöjt på vindens lek med markisen utanför. När caféet öppnar till midsommar blir det mest Erik som kommer finnas på plats, Sofie ska till en början ta hand om administration och det som ska skötas när det gäller odlingar och höns.

För tre år sedan köpte paret en liten gård i Gagersrum, tio minuter från Almvik. De bodde då i Norrköping.

- För två år sedan flyttade vi hit permanent. Jag är uppvuxen på landet, hade provat att bo i stan ett tag, men längtade ut till landet igen, säger Sofie Askenberger.

Båda var inställda på att odla. På gården finns gott om fruktträd. Sparris och rabarber är planterat och det finns både växthus och odlingslådor.

- Långsiktigt är det tänkt att vi ska använda det vi odlar direkt i caféet. Till en början använder vi oss av grossister, men vi hoppas även få kontakt med små lokala odlare, säger Erik Askenberger.

Deras mål är att Almviks café ska öppna till midsommar. På menyn kommer det finnas egentillverkad glass, men också surdegsmackor och bakverk.

- Det kommer variera en hel del när det gäller utbudet, beroende på vad vi får fram i våra odlingar och vad vi får för oss att baka. Vi hoppas caféet ska bli ett trivsamt ställe där du gärna stannar till för en glass eller en fika, läser en bok eller jobbar ett tag, säger Erik och tar itu med snickerierna igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om